Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim mener Herskedal utstedte uriktige tolldokumenter da biodieselfabrikken Uniol i Fredrikstad solgte biodiesel til EU-land for over en halv milliard kroner i 2011. Dermed skal EU-landene ha gått glipp av 33,6 millioner i innførselstoll.

– Dette er en alvorlig sak hvor Økokrim har samarbeidet tett med tollmyndighetene. Tiltalen dreier seg om et svært stort samlet beløp i tollunndragelser, sier førstestatsadvokat Bender.

Herskedal mener selv han er uskyldig i anklagene.

Strafferammen for særlig grov tollovertredelse er seks års fengselsstraff. Samtidig har Økokrim henlagt hvitvaskelsessiktelsen mot tidligere Uniol-sjef Carl-Ivar Herskedal. 39-åringen var siktet for å ha hvitvasket 48 millioner euro, men siktelsen er henlagt på bevisets stilling.

 

– Økokrim jobber for å bevise både skyld og uskyld, og den omfattende etterforskningen viste at det ikke var nok bevis for å reise tiltale om hvitvasking, kommenterer førstestatsadvokat Marianne S. Bender.

– Dette har vært en stor belastning, jeg har gått og ventet på en avklaring lenge. Nå får vi se hvordan dette går. Jeg tar tiltalen til etterretning, men mener jeg er uskyldig i anklagene mot meg, sier Carl-Ivar Herskedal.

Ransaket og arrestert

Han ønsker ikke å kommentere tiltalen ytterligere. Stridens kjerne er i hvilken grad oljen som ble importert fra USA og Canada ble foredlet før biodieselen ble eksportert ut fra Norge. Ifølge tiltalen var 21 tolldokumenter som ble benyttet i perioden mars til november 2011 uriktige, og tollmyndighetene i EU skal dermed har gått glipp av 33,6 millioner kroner i innførselstoll.

– Disse varesertifikatene viste seg å være feil, det var ikke tilført nok verdi til at biodieselen kunne selges som norsk. Vi så alvorlig på det, siden Uniol hadde fått informasjon om hvordan dette skulle gjøres på forhånd, og gikk til Økokrim med saken, sier seniorrådgiver Reidar Knutsen i kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Knutsen forteller at direktoratet fikk en henvendelse fra de sentrale tollmyndighetene i EU høsten 2011, med mistanke om feil opprinnelse for biodieselen som ble solgt fra Uniol-anlegget i Fredrikstad. I august året etter aksjonerte Økokrim og arresterte daværende Uniol-sjef Carl-Ivar Herskedal. Huset hans ble ransaket, og Herskedal måtte tilbringe to dager i arresten på politihuset i Sarpsborg. 

Krav på 330 mill.

– Det må til en omfattende bearbeiding av den råoljen vi tar inn for at produktet skal kunne markedsføres som en fullverdig biodiesel. Så det å tro at Uniol er en lagertank der vi tar inn diesel og ikke gjør annet med produktet enn å sende det ut igjen, det blir litt underlig, sa Carl-Ivar Herskedal i et intervju med DN høsten 2012.

Herskedal var daglig leder i selskapet til februar ifjor. Da hadde Uniol skiftet navn til North Sea Biodiesel, og var kontrollert av Luxembourg-selskapet Einer Energy, som ifølge Herskedal hadde eiere fra Øst-Europa, Skandinavia og Nord-Amerika. I mars ifjor overtok selskaper registrert på Jomfruøyene og Panama North Sea Biodiesel, som gikk konkurs i november ifjor. Kravene i boet er på vel 330 millioner kroner. Bostyrer Per Sannrud forteller at konkursboet har abandonert fabrikkeiendommen i Fredrikstad, som var pantsatt, og at det ikke er noen drift der nå.

– Det er kun Carl-Ivar Herskedal som har vært siktet og som nå er tiltalt i denne saken. Eierskapet til Uniol er et tema som vi vil komme tilbake til og belyse under straffesaken, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender.

Det er ikke klart når saken skal opp for tingretten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.