Allerede torsdag ettermiddag kan partene i lønnsoppgjøret ha kommet til enighet om årets tillegg. De blir ventelig svært beskjedne.

Ifølge velinformerte FriFagbevegelse syntes det mest dramatiske i årets mellomoppgjør å være det voldsomme snøværet i Oslo torsdag og faren for at det skal skape forsinkelser i forhandlingene. De startet igjen klokka 12 torsdag og skal være avsluttet innen midnatt.

Det var imidlertid allerede torsdag formiddag ikke ventet nattarbeid for forhandlerne. Snarere tvert imot er det forventninger om at partene skal klare å bli enige om en løsning allerede torsdag ettermiddag eller tidlig kveld.

Enige om moderasjon

Da forhandlingene startet for snaut to uker siden var LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund svært så samkjørte i at det ville bare være rom for beskjedne lønnstillegg i år.

Kristiansen har imidlertid et mandat om å sikre medlemmenes kjøpekraft, samt å gi mer til lavtlønte grupper og til å utjevne kjønnsbaserte lønnsforskjeller. Det var derfor ventet at de største vanskelighetene ville være hvordan de sentrale tilleggene skulle fordeles. Toneangivende LO-representanter tok til orde for nulloppgjør sentralt for store grupper, og at den sentrale potten blir gitt til lav- og likelønnsformål.

Nei til lavlønnstillegg

Men mens LO kommer til forhandlingsbordet med klare krav om lavlønnstillegg og minstesatser, har NHO et mandat som langt på vei sier det motsatte: «Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger. Det skal derfor ikke gis særskilt lavlønnstillegg i det sentrale oppgjøret.»

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvilket betyr at hovedlinjene som ble trukket opp før fjorårets hovedoppgjør, er førende også i år. Det skal imidlertid bare forhandles om penger i år. Alle de 130 tariffavtalene mellom NHO og LO blir forhandlet samtidig.

Les også:
Gardermoen har åpnet den ene rullebanen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.