Ikke bare tilbakeviser Karl Eirik Schjøtt-Pedersen alle spådommer og varsler om en varig nedtur for oljevirksomheten i Norge, men han går rett inn i svært kontroversielle temaer som oljeboring i Lofoten og iskanten.

Den tidligere Ap-statsråden sier at norsk olje- og gassvirksomhet vil være fundamentet for velferdsstaten i lange tider. Det var i dag DN gjorde det kjent at styret i Norsk olje- og gass har ansatt Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som administrerende direktør i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen.

Fundamentet

Schjøtt-Pedersen overtar ledervervet i en tid som er preget av lav oljepris og utrygghet for deler av bransjen.

- I disse tider så er det helt sentralt for meg å få understreket at olje- og gassnæringen er Norges desidert viktigs næring. Ikke bare i dag, men vil også være det fremover. Denne næringen utgjør en femtedel av samlet verdiskapning i Norge og står for en fjerdedel av statens inntekter. På den måten er norsk olje og gass fundamentet for den velferdsstaten vi kjenner. Den bidrar til å betale for helsevesenet, skoletilbudet, barnehagene og så videre, sier Schjøtt-Pedersen til DN i det første intervjuet han gir etter at han fikk toppjobben.

Han mener fortsatt sterk olje- og gassvirksomhet også i fremtiden vil stå helt sentralt i videre utvikling av velferdssamfunnet.

- Likefullt så opplever bransjen en nedgang nå?

- Ja, og det er selvsagt slik at nedgangen i oljeprisen er en utfordring for olje- og gassnæringen i Norge, som i resten av verden. Men husk at 2014 var rekordår med investeringer på 225 milliarder korner. I år kommer det å bli litt lavere, men det vil historisk sett fortsatt være et svært høyt investeringsnivå.

- Derfor er det så viktig at unge mennesker ser denne næringen som en spennende utdanning og karrierevei videre. Også de neste 40-50 årene skal vi hente opp store ressurser, sier Schjøtt-Pedersen.

Feil spørsmål

- Både regjeringen og andre reiser ofte spørsmålet om hva Norge skal gjøre nå, etter oljen?

- Hva vi skal gjøre etter oljen. Det er en helt fullstendig feil spørsmålsstilling. Det som kan være et spørsmål, er hva vi skal leve av ved siden av oljen. Poenget er at olje og gass vil være fundamentet i svært lang tid. Og derfor er det at viktig at unge mennesker forstår det og blir inspirert til å se denne næringens muligheteheter. La meg minne om at det nettopp er gjort nye store funn. Og like viktig er det at norsk olje og gass ikke bare handler om pumping, men det er blitt en stor industri til nytt for hele næringslivet, sier Schjøtt-Pedersen.

- Så du er uenig med statsminister Erna Solberg og andre statsråder i sittende regjering som snakker om at oljealderen er i ferd med å gå over og at vi må se på hva vi skal leve av etter oljen?

- Det er viktig å være opptatt av næringsutvikling, men spørsmålet er hva som skal komme i tillegg til oljevirksomheten, ikke istedenfor oljevirksomheten, sier han.

Sårbare områder

Gjennom en sentral plass i Arbeiderpartiet og i partiets regjeringer, har Schjøtt-Pedersen i lang tid tilhørt den delen av partiet som har ønsket en sterk oljesektor. Dette gjlelder også oljevirksomhet i kontroversiell områder. Nå vil han gjennom Norsk olje- og gass kjempe videre for at nye områder stilles til rådighet for oljevirksomhet.

Dette inkluderer også debatten om iskanten.

- For det første så er det ingen som har foreslått oljeboring i isen og ingen har foreslått å bore ved iskanten. Men det vi må gjøre er å forholde oss til hva som er den faktiske iskanten nå, ikke for 30 år siden, sier han og legger til:

- Det er av avgjørende viktig for Norge at vi får mulighet til å lete i de områdene regjeringen har utlyst gjennom den 23. konsesjonsrunden. Det er viktig for Nord-Norge, det er viktig for landets ressurser og det gjelder også et viktig grenseområde opp mot russisk side. Husk at norsk petroleumsvirksomhet har svært høye miljøstandarder som vil bli fulgt i alle områder, sier Schjøtt-Pedersen.

Og det blir Lofoten-utbygging med deg til rors?

- Jeg mener det vil være svært klokt å få utredet konsekvensene av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette må gjøres trinnvis og basert på den informasjon og kunnskap man får, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til DN.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.