PST-sjef Benedicte Bjørnland fortalte på en pressekonferanse i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag at det var mye feilaktig i Aftenpostens artikler om funn av mobilovervåking.

- Konklusjonen på vår etterforskning er at det ikke er funnet indikasjoner på bruk på falske basestasjoner, sa hun.

Aftenposten skrev i desember ifjor at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert ved Stortinget, Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Parkveien, Aker Brygge, Tjuvholmen og på Lysaker.

Også i forretningsområdet på Sørenga kan det ha pågått mobilovervåking, skrev avisen.

- De som har foretatt målingene og analysene for Aftenposten, har ikke hatt nok kunnskap for å vite hva som er normalbildet av mobilnettene i Oslo, sa PSTs etterforskningsleder Arnstein Jørgensen.

Normalt utstyr

Avisens eksperter har ikke hatt tilgang til teleselskapenes informasjon om frekvenser og bruk av basestasjoner. PST konkluderer med at basestasjonene som Aftenposten har omtalt som falske, er NetComs eller Telenors normale utstyr.

PST har fått tilgang til underlagsmaterialet fra Aftenposten, og har også gjort egne målinger. Analysene av dette, sammen med informasjonen fra teleselskapene, gjør at tjenesten er helt sikker på at Aftenposten ikke har avdekket falske basestasjoner, ifølge Jørgensen.

Etterforskningslederen medgir at de foreløpig ikke har sett nærmere på utstyret som Aftenpostens eksperter har brukt, men det vil bli gjort i den videre etterforskningen.

- Det er modig av PST å konkludere så bastant uten å teste det utstyret vi har brukt. Men vi forventet at de skulle avvise funnene våre, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud til NTB.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen mener PST har lagt hodet på blokka.

- Dersom det skulle vise seg at de tar feil, så vil de få et stort forklaringsproblem, sier han til sin egen avis.

Egne målinger

Bjørnland sier PST også forut for sakene i Aftenposten har lett etter falske basestasjoner i nærheten av «særlig kritiske objekter», uten å finne noe.

Bjørndalen opplyser at PST har fått hjelp av Etterretningstjenesten, som sitter på stor teknisk kompetanse, i etterforskningen.

- Etterretningstjenesten og PST har uavhengig av hverandre kommet til samme konklusjon, sier Bjørnland.

PST startet etterforskning etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) først opplyste at det sannsynligvis ble brukt falske basestasjoner i Oslo. Ifølge Bjørnland slutter imidlertid NSM nå opp om den motsatte konklusjonen.

Verktøykassen

PST-sjefen la til at falske basestasjoner antakelig bare utgjør en liten del av den verktøykassen fremmede staters etterretningstjenester benytter. Hun gjentok at både politikere, næringslivsfolk og andre som jobber med sensitiv informasjon, bør være forsiktig med bruk av mobiltelefonen.

Bjørnland avsluttet med å understreke at PST alltid henter rettens kjennelse når de selv benytter seg av IMSI-fangere til kriminalitetsbekjempelse.

- All vår bruk av IMSI-fangere er lovlig. De siste 3 årene har PST til sammen benyttet IMSI-fangere ved noe i overkant av 30 anledninger i Oslo-området, sa PST-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.