For hvert innkalte dialogmøte med Nav reduseres sykemeldingsperioden med ti dager, ifølge en fersk forskningsrapport fra Frischsenteret.

- Brevet fungerer som et spark bak, sa seniorforsker Simen Markussen til DN torsdag, som sammen med to av kollegene ved Frischsenteret står bak artikkelen.

Les saken her: Blir friske av Nav-brev dnPlus (DN+ krever innlogging)

Professor Arnstein Mykletun, seniorforsker ved FHI og professor ved UiT, som ledet ekspertgruppen som ble nedsatt av regjeringen i november 2009 for å foreslå administrative tiltak for redusert sykefravær, mener det ikke finnes et klart nok skille mellom å være frisk eller syk:

- Folk er gjerne litt i gråsonen. Da er det ikke helt klart om man skal være sykmeldt eller ikke. Man er syk nok til å være sykmeldt, men frisk nok til å være på jobb, sier han.

Ikke bidratt til å gjøre folk friskere

Mykletun mener det er feil å påpeke at brevet som innkaller den sykmeldte til dialogmøte gjør vedkommende frisk.

- Brevet har ikke bidratt til å gjøre folk friskere. Når man er lenge fullt sykemeldt, oppstår det barrierer for å komme tilbake på jobben. Det kan for eksempel være at man tenker at man ikke er ønsket tilbake, eller at man frykter at man ikke får til jobben, sier Mykletun.

Les også: Frisk av et brev

Ifølge ham fungerer brevet fra Nav som et «puff» til at den sykmeldte går tilbake i jobb.

- Det er der brevet kommer inn. Man får man et lite puff i retning av at det skal prates om det på et dialogmøte, og enkelte vil på egenhånd komme over barrierene og gå tilbake på jobb med det samme, sier Mykletun.

«Litt ubehagelig»

Mykletun peker på at flere sykmeldte tenker at de ikke behøver et dialogmøte.

- Jeg tror enkelte opplever det brevet som litt ubehagelig. Men jeg tror også mange føler møtet er noe de ikke trenger. Hvis man som sykmeldt forestiller seg at konklusjonen på møtet er at man skal tilbake på jobb, så er det ikke noe vits å vente på møtet. Da kan det være at den påminnelsen i brevs form er det som skal til, sier Mykletun.

Mener du at det er mange som er sykemeldte som egentlig ikke behøver å være det?

- Det er et litt kinkig spørsmål. Norge har en god stund hatt verdens høyeste sykefravær. Det er ikke om å gjøre at det skal være lavest mulig, men selvsagt heller ikke høyest mulig. Hvor høyt sykefravær vi ønsker er i stor grad et verdispørsmål, og ikke et faglig spørsmål, sier Mykletun.

Behandling med bivirkninger

Han peker på at en sykemeldingsperiode kan sees på som en behandling.

- Alle behandlinger må vurderes som en avveiing mellom risikoen for bivirkninger opp mot muligheten for at dette skal være nyttig. Hvis nytten er sannsynlig og stor, og bivirkningene akseptable, kan man bruke behandlingen. Jeg tror mange tar for lett på mulige bivirkninger av lang full sykemelding. Bivirkninger kan for eksempel være barrierer mot retur til arbeid, sier Mykletun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se dokumentaren:

MH370 FORSVINNINGEN: - Føles som den største cover-upen i flyhistorien
00:00
Publisert:
 

Les også på DN.no:

Han er Norges lønnskonge

- Helt sykt med folk og mange timers kø

Røkke sparer 20 mill. på at hun ikke bruker denne luen