Norge har overført 600 millioner kroner til Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB), der styret skal avgjøre om et omstridt vannkraftverk i regnskogen i Amazonas skal bli en realitet.

- Norske skattebetalere ønsker nok ikke at pengene deres blir sløst vekk på et risikoprosjekt ledet av en korrupt regjering, sier opposisjonspolitiker Khemraj Ramjattan i Guyana til Bergens Tidende (BT).

De norske pengene kommer fra regjeringens internasjonale klima- og skoginitiativ. Hovedformålet med satsingen er å redde verdens regnskoger.

Når Amaila Falls-demningen står ferdig, vil vannmassene oversvømme 23,3 kvadratkilometer med tropisk vegetasjon. Men eksperter mener kraftprosjektets konsekvenser for regnskogen kan bli enda større enn oppdemming og oversvømmelser. Flere studier peker på at tap av biologisk mangfold og økt avskoging kan bli resultatet, skriver avisen.

Avskoging og forurensning

Organisasjonen Forest Peoples Programme slår fast i en rapport at veien til det planlagte kraftverket vil åpne opp Patamona-folkets land og urskog for intensiv tømmerhogst og gruvedrift som vil føre til avskoging, forurensning og store sosiale og kulturelle omveltninger. Myndighetene i Guyana avviser overfor BT at veien blir en ny inngangsport til utnyttelse av regnskogen.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet peker på at Guyana trenger økonomisk vekst.

- Helheten i dette prosjektet er positiv både for utvikling og miljø. Det er riktig at kraftverket vil legge noe areal under vann, men Amaila Falls vil bidra til at klimagassutslippene i Guyana blir redusert med hele 87 prosent fordi fossile dieselaggregater vil bli erstattet med fornybar vannkraft, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.