En tydelig og viktig kvinnestemme og feminist, mener partikolleger om Annelise Høegh. Høyre-politikeren døde fredag kveld, 66 år gammel.

– Annelise har vært en tydelig og viktig kvinnestemme i Høyre og spesielt engasjert i likestillings- og sosialpolitikk, sier statsminister Erna Solberg (H).

Selv ble hun høsten 2013 Norges andre kvinnelige statsminister. Lørdag sørget hun over Høeghs bortgang.

– Det er med sorg jeg har mottatt meldingen om Annelise Høeghs bortgang, sier Solberg i en skriftlig kommentar til NTB.

Hun sier det alltid er trist når folk går bort, men peker på at Høegh bare var 66 år og døde altfor tidlig.

– Jeg har hatt gleden av å jobbe nært med Annelise allerede fra den dagen jeg kom inn på Stortinget. Annelise vil bli savnet, sier statsministeren.

– Viktig feminist

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal sier Høegh betydde mye for partiet på flere områder, og at hun var en sentral helsepolitiker gjennom 20 år på Stortinget. Høegh var stortingsrepresentant for Høyre fra 1981 til 2001.

– Men hun var også en av våre viktigste feminister og en viktig stemme for partiet i en brytningstid da abort og likestillingsspørsmål ble diskutert, sier Ryssdal til NTB.

Tidligere Høyre-politiker Kaci Kullmann Five er inne på det samme.

– Hun vil også bli husket for sin sentrale rolle i Høyres feministgruppe. Dette arbeidet kom etter hvert til å prege mye av Høyres likestillingspolitikk, sier hun til VG.

– Stort tap

Inntil hun gikk bort, var Høegh styreleder for Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Hun var medlem av dette styret siden 2010 og satt i sin andre periode. Senteret beskriver henne som en meget ivrig og entusiastisk styreleder.

– Det er et stort tap for oss alle. Hun har vært en dreven styreleder med stort engasjement, sier styrets nestleder Tordis Borchgrevink på senterets nettside.

Høegh var gift med den tidligere Høyre-politikeren og stortingspresidenten Jo Benkow, som døde i 2013.

Høegh gikk bort fredag, men dødsfallet ble kjent først dagen etter.

– Fikk den triste beskjeden om at Annelise Høegh er død. Etter å ha kjent og arbeidet med henne i mange år, kommer jeg til å savne henne, skriver Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) på Twitter.

Ryssdal forklarer at Høegh var lokalpolitisk aktiv inntil for tre-fire uker siden.

– Hun var også imponerende lojal og viste stor kjærlighet for partiet, også ved at hun sto på i sine folkevalgte verv for partiet helt til det siste, sier han.

Les også:

Grekerne tømmer bankene

Se #Alstadheim episode 3: Trine Skei Grande

Røkke sparer 20 millioner på at hun ikke bruker denne luen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.