Tirsdag sendte Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) en høringsuttalelse til Finansdepartementet med forslag til ny eiendomsbeskatning.

Brevet er ment som et svar på tilsynets invitasjon om innspill til vurdering av selskapsskatten i Norge - i lys av den internasjonale utviklingen.

Administrerende direktør Carl O. Geving i NEF har hovedsakelig tatt for seg boligbeskatningen, som han mener bør videreutvikles med tanke på økt stimulering av selveierskap.

- Vi mener at primærboligen først og fremst er et hjem, og ikke et skatteobjekt på linje med for eksempel børsnoterte aksjer og bankinnskudd. Hjemmet dekker grunnleggende behov, og er en forutsetning for helse, utdanning, arbeid og samfunnsdeltakelse, forklarer Geving i en pressemelding.

Han foreslår følgende:

* Høyere beskatning og lavere rentefradrag for sekundærbolig.

* Skjerming av primærboligen fra økt beskatning.

* Innstramming av kredittpolitikken på kort sikt.

* Økt skattefritt sparebeløp i BSU.

* Mer ensartet verdsetting av fritidseiendommer.

* Opprettholdelse av skattefritak ved utleie av 50 prosent av markedsverdi på egen bolig.

* Fjerning av dokumentavgift på selveierbolig.

* Innfasing av endringer slik at markedet kan endres uten brå bevegelser.

- En fattigdomsfelle

Geving mener prinsippene til det offentlige skatteutvalget Scheel, med finansråd Hans Erik Scheel i spissen, vil rokke ved den norske boligmodellen, og heve terskelen for å kjøpe primærbolig. Han kaller forslaget en «fattigdomsfelle».

- Scheel-utvalgets prinsipper vil lede til en større andel utleieboliger, som i mange tilfeller er «fattigdomsfeller» med negative konsekvenser for individ og samfunn.

Dette forklarer Geving med at prisene i utleiemarkedet vil bli presset opp dersom etterspørselen etter dem øker, noe som i sin tur vil heve terskelen for dem som ønsker å ta skrittet fra leiebolig til egen bolig.

- Vi mener at skattestrukturen må legge til rette for en effektiv omsetning av primærboliger, og skatt skal hovedsakelig betales etter inntektsevne, foreslår NEF-direktøren.

Skattefradrag på aksjer

Som et alternativt tiltak mot presset på boligmarkedet, foreslår Geving å innføre andre incentiver som gjør at folk setter mindre penger i bolig.

Han ser til næringslivet.

- Investeringer i næringslivet er for folk flest ikke et naturlig alternativ til å sette penger i egen bolig. Et grep kan for eksempel være å gjeninnføre aksjesparing med skattefradrag (AMS), mener han.

Det tror direktøren både vil tilføre kapital til næringslivet, stimulere folk til pensjonssparing og dempe boligkonsumet spesielt blant de som i dag investerer i sekundærboliger.

- Et effektivt grep kan være å la folk spare direkte på sin egen OTP-konto, slik at all pensjon samles et sted, med lave forvaltningsgebyrer, sier Geving.

 

Les også: Anonym milliardær fyller kommunekassen

Denne flyplassen kan ha fått ulovlig statsstøtte

Asia i dag: Skal ta skattesnytere – vurderer amnesti  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.