Med «øko-cava» feiret MDG sine 207 kommunelister da fristen for registrering gikk ut tirsdag. Det er en tredobling fra 2011.

En slik pangstart på valgkampen må det rød-grønn-rosa SV se langt etter. Elendige meningsmålinger og medlemsfall har fått enkelte til å hente fram dødsattesten for partiet, halvannet år etter krasjlandingen i stortingsvalget.

Partiet klarer ikke å stille like mange lister som ved kommunevalget i 2011. 271 lister er ti færre enn for fire år siden, men det er like fullt et godt stykke foran MDGs tall.

- Jeg ville vært veldig skuffet hvis vi hadde redusert antall lister så mye at vi hadde endt opp på det nivået, sier SVs ferske partisekretær Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– I stedet ligger vi på om lag samme nivå som tidligere år, til tross for dystre spådommer. Jeg opplever at det er økt engasjement i partiet, sier hun.

Rosa utfordring

Men SV må ikke bare kjempe om de grønne velgerne. Nykomlingen Feministisk Initiativ (FI) vil forsøke å lokke til seg velgere som setter likestilling høyt.

Kort tid før fristen, og under en uke etter stiftelsesmøtet, klarte FI å levere inn 800 underskrifter i Oslo rådhus, noe som burde være mer enn nok til å bli godkjent. Partilaget i Bergen leverte på sin side inn over 500 signaturer.

Velgere ytterst på venstresiden i omkring 90 kommuner kan ellers gi sin stemme til det lille, men etablerte Rødt. De øker listetallet fra 80.

Splittet

Mangfoldet av røde, grønne og rosa alternativer, har fått valgforskeren Frank Aarebrot til å rope varsku. Partiene kan splitte velgerne på venstresiden og overlate kommunestyrene til en mer samlet høyreside, mener han.

- Jeg frykter ikke en oppsplitting av venstresiden, men jeg mener det er alvorlig hvis det ikke er et sterkt parti til venstre for Arbeiderpartiet i norsk politikk, svarer Kaski.

Hun påpeker at SV først og fremst taper velgere til Arbeiderpartiet. Det viktigste er å hente disse tilbake, mener hun.

- MDG henter sine velgere fra mange partier, også fra sentrum og borgerlig side, sier Kaski.

Ap og Sp landet rundt

Arbeiderpartiet stiller i år i alle kommuner med unntak av to. Hvilke to det er, har ikke NTB fått svar på.

Et annet parti som er bredt til stede over hele landet, er Senterpartiet, som stiller med knapt 400 egne lister, får NTB opplyst.

Høyre sier de først går ut med oversikten over påske, mens Frp hadde varslet en oppdatering tirsdag ettermiddag.

Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF melder begge om en økning i antall lister. Førstnevnte stiller i 316 kommuner, fem flere enn ved forrige valg. KrF stiller med lister i drøyt 300 kommuner, noe som er litt flere enn i 2011 da de hadde 298.

Sistnevnte utfordres imidlertid av det lille Partiet De Kristne (PDK), som vil forsøke å komme seg inn i 69 kommunestyrer. Ved forrige valg stilte partiet kun liste i Bømlo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.