Økning fra rundt 20.000 til over 30.000 personer som forlater Norge i hvert av de siste par årene gjør utvandringen større en noensinne. Den er også større enn Amerika-emigrasjonens toppår i 1882. Da er det anslått at 29.000 personer forlot Norge.

SSB-forskerne Terje Skjerpen, Marianne Tønnessen og Lasse Sigbjørn Stambøl har sett på utvandring, tall og årsaker i den ferske rapporten "Utvandring blant innvandrere i Norge".

 

Kort opphold - kort vei

Uansett om flere nå flytter fra Norge, er innvandring minus utvandringen som hovedregel i pluss.  I nyere tid er det bare i kriseåret 1989 Norge hadde netto utvandring.

Forskerne grupperer "utvandrerne" i tre:

* Vesteuropeere/vestlige fra "gamle" EU, USA og Australia.

* Gruppe to er "nye" EU - altså de nye østeuropeiske landene som ble EU-medlemmer med fri arbeidsmigrasjon fra 2004 og 2007.  

* Andre fra blant annet Asia og Afrika er tredje og siste gruppe.

Vesteuropeere/amerikanere flytter mest ut: Disse utgjør rundt 10.000 årlige emigranter.

I alle grupper er personer av ung alder og med få års opphold i Norge dem som først forsvinner ut igjen.  I motsatt ende er det forsvinnende få personer som er over 60 år og har mer enn 16 års botid i Norge som reiser annetsteds. Folk som kom hit til landet som flyktnnger, reiser rimeligvis heller ikke så ofte ut igjen.

Ifølge forskerne er det "vesteuropeerne" som er mest følsomme for økonomiske forskjeller mellom Norge og andre land når de velger mellom å flytte og å bli.

Må Lasse Sigbjørn Stambøl spå, regner han med at disse gruppenes utflytting kan øke noe fremover på grunn av slakkere økonomiske tider i Norge og mindre forskjeller i lønn og ledighet til andre land.

Store grupper innvandrere fra land som Polen, Latvia, Romania med flere, ser ikke ut til å være like følsomme for norsk økonomsk utflating.

- På den annen side kom mange av disse i 2011 og 2012. De har altså kort botid, og med det større sannsynlighet for å utvandre, sier Stambøl.

Forlater Norge. Utvandringen er større enn noensinne. Foto:
Forlater Norge. Utvandringen er større enn noensinne. Foto: (Foto: Ståle Andersen)
 

Kommune og kjønn

Frekvensen av utflytting blant innvandrerne er ulik etter region: Oslo, Rogaland, Trøndelag og Troms har høy, Agder og Østfold klart lavere flyttetendens.

Kjønn spiller en rolle - skjevdeling og mannsoverskudd i innvandrergrupper trekker ned tendensen til å bli i her i landet.

- Fra 2006 skjedde noe i Norge. Før var det nær kjønnsbalanse i innvandringen. Etter dette tok mennene av. Særlig blant polakkene var det to tredeler menn, en tredel kvinner blant dem som kom, sier Stambøl.

SSB-forskeren minner om funn fra annen gransking av flyttebevegelser mellom Norge og utlandet. 

- Fra og med 2007 er familiegjenforening med arbeidsinnvandrere større enn innvandringen fra familiegjenforeninger med flyktninger i Norge, sier Lasse Sigbjørn Stambøl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.