- Vi går litt mot strømmen. Men vi vil vise at det kan virke, det også, sier Torbjørn Aas, som er administrerende direktør ved Finnmarkssykehuset og også prosjektleder for sykehusets legerekrutteringsprosjekt.

I distriktshelse-Norge er problemstillingen velkjent: Midlertidige stillinger og små stillingsprosenter er langt på vei «normalen».

Og nå vil regjeringen gjøre det enda lettere å bruke midlertidig arbeidskraft.

Finnmarkssykehuset går motsatt vei - og har så langt brukt titalls millioner på det. Vel anvendte penger, mener Aas.

- I ti år har vi, sammen med Helse Nord, jobbet målrettet for å rekruttere legespesialister til Finnmark og sykehusene våre. Da dette arbeidet startet, sto 57 prosent av overlegestillingene våre ledige eller var dekket av vikarer. I dag er andelen nede i 21 prosent. Vi har et stykke igjen til målet på 0 prosent i 2020, men vi er offensive nok til å si at vi kan greie det, sier sykehusdirektøren.

Voldsom kompetanselekkasje

Så langt har prosjektet kostet 50 millioner kroner, og midlene er brukt til ulike former for rekrutteringstiltak. Bak spleiselaget står Helsedepartementet, Helse Nord og Finnmarkssykehuset.

- Prosjektet er blitt en del av driften til Finnmarkssykehuset. Det er viktig å få arbeidet inn i den ordinære driften, for problemstillingen forsvinner ikke av seg selv, sier Torbjørn Aas.

Finnmark har opplevd voldsom kompetanselekkasje. Dyktige ansatte rømmer fra distriktene og inn til de store byene, derfor kjemper Finnmarkssykehuset like mye for å få spesialistene til å bli der - de tenker ikke bare på selve rekrutteringen.

- Vi har utpekt fire virkemidler for å nå målet: Stipend, finansiering av rekrutteringsstilling i påvente av spesialiststilling, spesialistfinansiering ved hospitering ved annet sykehus med større fagmiljø, samt frikjøp av arbeidstid for å drive forskning. Vi har lykkes godt så langt, men det er fortsatt en utfordring, mener Aas.

- Hvilke tiltak virker best?

- Stipend synes å være mest effektivt for å øke tilfanget av legespesialister. Men også det å opprette rekrutteringsstillinger i påvente av faste stillinger, er noe vi bør beholde, sier han.

- Gjør oss til en attraktiv arbeidsgiver

Parallelt jobber Finnmarkssykehuset sammen med Norges arktiske universitet i Tromsø for å etablere femte og sjette året av medisinutdanningen i Finnmark, etter de fire første årene i Tromsø.

- Undersøkelser viser nemlig at det er større sjanser for at medisinstudenter blir værende ute i distriktene hvis de utdanner seg der, sier Torbjørn Aas.

Det er ikke bare midlertidige stillinger Finnmarkssykehuset vil til livs. De er også gode på heltidsstillinger.

- Vi har få deltidsansatte i dag, og det er en helt bevisst strategi. Små stillingsprosenter er ikke noe vi ønsker, sier Aas.

Han er stolt av «annerledes-sykehuset» og mener flere helseinstitusjoner i distriktene bør tenke utenfor boksen:

- Prosjektet har kostet en del penger, og til syvende og sist handler det om å kunne gi finnmarkingene et godt helsetilbud. Vi mener derfor denne ressursbruken er riktig og vil gjøre Finnmarkssykehuset til en attraktiv arbeidsgiver. Vår visjon er å bli førstevalget, både for pasienter og ansatte. Også ute i distriktene kan man få gode, inspirerende fagmiljøer. Vår avdeling i Karasjok har åtte ansatte med doktorgrad. Det finnes neppe et veikryss i verden med like mange doktorgrader!

 

Les også: – Trygdesvindlere flyr fra utlandet til nærmeste Nav-kontor

– Vanskeligere å slukke branner i elbiler

- En helt annen tid med mye nye penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.