I dag morges fikk både KrF og Venstre beskjed fra Statsministerens kontor at det nå jobbes med et forslag til løsning i den betente saken om tvangsutsending av asylbarn.

Senere i dag er det planlagt toppmøte med middag i Statsministerboligen der konfliktsaken kommer til å bli diskutert fortrolig mellom statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Middag

Den planlagte middagen i statsministerboligen er et såkalt 5c-møt . Dette er fortrolige møter mellom de fire partilederne som finner sted med jevne mellomrom etter invitasjon fra Statsminister Erna Solberg. Grunnen til at det kalles 5c-møter, stammer fra dette punktet i samarbeidsavtalen mellom de fire partiene som ble inngått etter valget i 2013. Her ble det avtalt at de fire partilederne skulle ha jevnlige møter for å diskutere samarbeidet mellom regjeringen og de to støttepartiene i Stortinget. Møtene har en fortrolig karakter og der er kun de fire partilederne som deltar.

Selv om møtet allerede er avtalt, åpnes det etter det DN forstår for at møtet kan bli utsatt dersom ikke regjeringen kommer langt nok i sitt arbeid med å finne en løsning på asylsaken. Dersom det ikke kommer en løsning i saken, kan det hende at møtet utsettes til i morgen.

Trenger løsning

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere om han senere i dag skal på møte i statsministerboligen, men kan forventer en avklaring i løpet av kort tid i den betente striden.

- Vi forventer at det skjer noe snart. Men vi vet fortsatt lite. Både før påske og i dag har det vært kontakt om saken. Vi har sagt veldig tydelig til regjeringen hva vi mener og vi forventer at regjeringen kommer tilbake til oss med et forslag til en løsning. Jeg deler det sterke engasjementet også Venstre har for denne saken og jeg er enig med partileder Trine Skei Grande om at det ville vært bra med en løsning før Venstres landsmøte kommende helg, sier Knut Arild Hareide til Dagens Næringsliv.

Rabalder

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagens Næringsliv at partiets landsmøte som byger fredag denne uken, vil komme til å preges av denne vanskelige saken.

- En manglende løsning i asylbarn-saken, vil føre til rabalder på vårt landsmøte. Dersom det skjer, må Erna Solberg bære dette ansvaret, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Det var ingen kontakt mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre i påsken. Det førte til at både lederen i KrF og Venstre sørget for øke temperaturen i saken ytterligere gjennom medieuttalelser.

Vanskelig sak

Sentrale kilder i regjeringsapparatet sier til Dagens Næringsliv at eventuelle løsninger i denne saken trolig også må gå noen runder i Stortinget.

Regjeringen mener i utgangspunktet at den har forholdt seg korrekt til asyl-avtalen den har inngått med KrF og Venstre. Dersom denne avtalen skal praktiseres på en annen måte, kan det måtte medføre nye forhandlinger mellom de fire partiene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.