Finansminister Siv Jensen (Frp) bekreftet fredag at hun anbefaler å opprette en ny visesentralbanksjefstilling med ansvar for kapitalforvaltning, det vil si forvaltningen av Oljefondet.

Det fremgår av stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, som ble lagt frem etter statsråd fredag.

- Dagens styrings- og kontrollstruktur fungerer godt. Jeg ønsker nå å styrke Norges Bank ytterligere, blant annet i lys av den stadig større oppgaven med å forvalte Statens pensjonsfond utland, sier Jensen i en pressemelding. Statens pensjonsfond utland er det formelle navnet på Oljefondet.

Endringen gjøres for å styrke kompetansen og kapasiteten i hovedstyret, sier Jensen.

- Det samlede antallet medlemmer utvides fra syv til åtte for å beholde like mange eksterne medlemmer som i dag, sier Jensen.

Endre loven

I dagens sentralbanklov er det kun åpnet for at to fra Norges Bank – som i dag er sentralbanksjef Øystein Olsen og visesentralbanksjef og nestleder Jon Nicolaisen – kan være representert i hovedstyret.

For å endre på dette kreves det en lovendring fra Stortinget. DN er kjent med at deler av finanskomiteen på Stortinget stiller seg positive til forslaget. Dersom alt går etter planen, vil Stortinget vedta lovendringen tidligst i mai.

De siste par årene har det pågått en het diskusjon på Stortinget og blant eksperter om hvorvidt det er god nok kontroll med Oljefondet. Oljefondet vokser i rekordfart og er nå på drøye 7000 milliarder kroner, og investert i flere enn 9000 selskaper verden over.

Misnøye

Ifjor ropte daværende leder for rapporten Norges Bank Watch, Knut Anton Mork, varsko om styringen av Oljefondet. Han er positiv til forslaget fra Jensen.

– Jeg ønsker velkommen dette forslaget, fordi det betyr at finansministeren tar alvorlig kritikken som jeg og andre fremmet, sa Mork til DN før meldingen kom. Han er sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets.

Han understreket torsdag at denne nye stillingen åpner for en rekke spørsmål:

– Skal man redusere antall eksterne styremedlemmer? Kan det bli for administrasjonsstyrt? Skal de to visesentralbanksjefene ha like mye stemmerett i pengepolitiske saker og i saker om fondet, undrer Mork.

Jensen svarte altså med å utvide antallet styremedlemmer med en slik at antallet eksterne opprettholdes.

Finanskomiteen på Stortinget, som ledes av Hans Olav Syversen (KrF), har lenge uttrykt bekymring over styringen og kontrollen med Oljefondet. I innstillingen til fjorårets stortingsmelding, trakk komiteen frem at hverken medlemmene i Norges Banks hovedstyret eller representantskapet, som fører tilsyn med driften av banken, har kompetanse på finansforvaltning.

«Dermed har fondet i dag styre- og kontrollfunksjoner som etter alt å dømme ikke er optimale. Dette er uheldig og gir økt grad av gale beslutninger.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.