Deutsche Bank publiserer stadig seriøse rapporter om tunge økonomiske temaer. Nå i april fant storbanken også plass til litt mer lettbente «The Random Walk», som er utvalgte prissammenligninger mellom en rekke land. Alle sammenligningene er fra amerikansk ståsted; det går i dollarpris på tjenester og noen vanlige varer, uten hensyn til ulik lokal kjøpekraft.

Burgergapet minsker

Levekostnadene i Oslo dumper fra sølvplass for 15 år siden til bronseplass i årets Deutsche Bank-sammenligning. I 2001 var bare Tokyo dyrere. Nå er Norges hovedstad passert av Paris og Singapore, mens Tokyo er nede på en niendeplass.

Også på den såkalte McDonald’s-indeksen ligger Norge nesten på topp, viser tallene fra banken. I Norge koster standardburgeren nå 131 prosent av hva den gjør i USA. Sveits topper med 157 prosent. I motsatt ende ligger India med 39 prosent.

Eneste trøst er at burgergapet i forhold til USA blir mindre. Ifjor kostet den norske 168 prosent av den amerikanske. Det er nedgang i kronekursen og oppgang i dollarkursen som forklarer endringen.

Hva gjelder andre fornøyelser og tjenester, blir ikke vårt lille land engang tatt med i Deutsche Banks sammenligning.

– Vi har valgt å konsentrere oss om de store globale økonomiene, sier Saanjev Sanyal, hovedforfatteren bak den internasjonale storbankens sammenstilling.

Det er bare når det gjelder burgere, levekostnader i hovedstaden og relativ prisvekst Norge får plass på bankens lister.

Bildet for den generelle prisutviklingen i Norge er mer uklart. I et amerikansk dollar-perspektiv er et brød og en flaske gjengs vin blitt billigere fra ifjor til i år. Bensin og 20 sigaretter er derimot blitt dyrere.

Fornøyelige priser

Om man kommer lengst med dating i Mumbai i India, skal være usagt. Men et enkelt opplegg med en hamburger, en kinobillett og et glass er billigst der – 27 prosent av prisen i New York. I Japan koster kurtisen langt mer; Tokyo ligger på 115 prosent.

For 20 sigaretter og en halvliter på puben er Mexico og Sør-Afrika blant de billigste landene – med priser i båndet 25 til 30 prosent av de amerikanske. En weekend på et femstjerners hotell kan gjerne legges til Kuala Lumpur – til 20 prosent av prisen i New York. Sydney i Australia er spesielt dyrt: 232 prosent. Den australske byen er også på «cola-toppen» med 151 prosent av USA-pris for en toliter.

Apple holder sine Iphone- priser nokså like. De fleste land varierer mellom 100 og 130 prosent av USA-pris. Men kjøpere bør unngå Kina og Indonesia.

Norge er kjent for avgiftsbelastede biler, men Singapore er antagelig enda striktere på dette området. Der koster en VW Golf 408 prosent av hva den gjør i USA.

Les også:

USA i dag: Norsk oljetopp sparker ytterligere 11.000  

Om kritikken av Støre: - Jeg er rett og slett forbannet

- Jeg står kun opp ti minutter tidligere enn da jeg bodde i byen  

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.