DNs gjennomgåelse av Arbeiderpartiets listetopper i høstens valg viser at 33 prosent av dem er kvinner, mens 67 prosent er menn. Det er en svak fremgang for likestillingen i partiet ettersom kvinneandelen for fire år siden var 29 prosent. Men det er fortsatt altfor dårlig, ifølge avtroppende partisekretær Raymond Johansen og gjest på Aps landsmøte, Gro Harlem Brundtland.

- Det går ikke fort nok oppover. 33 er ikke så dårlig, men det er ikke godt nok, sier Harlem Brundtland til DN.

Høyere krav til seg selv

Hun mener årsaken til at tallene ikke er bedre er en kombinasjon av mangel på praktisk tilrettelegging og lavere bevissthet om likestilling.

- Det handler om at kvinner ofte velger å trekke seg litt tilbake og ikke alltid kjempe om de mest krevende stillingene fordi de prøver å balansere litt mer enn menn gjør. Fortsatt er vi litt der, sier den tidligere statsministeren.

- Jeg tror det dreier seg om det praktiske og summen av belastninger og summen om hva man mener en klarer. Kvinner stiller krav til at det skal være kvalitet i de man gjør. Denne balansen er hakket mer krevende for kvinner enn for menn. Menn tar det som en selvfølge at de klarer det og rekker det. Kvinner tenker seg nøyere om og vurderer hva de har tid til, sier Harlem Brundtland.

Slapper litt for mye av

Hun mener det må legges bedre til rette for kvinner i politikken, men peker også på bevisstgjøring.

- Jeg har merket at det er mange unge kvinner, generasjonene fra 40 år og nedover, som mener at likestillingskampen er ferdig. Dermed tar de det litt som gitt. Det gjorde ikke min generasjon og generasjonen etter, de som nå er 50-55 år. Det var en del av kampen for å få gjennomslag for likestilling, men de yngste tar det mer som gitt. At det er en selvfølge. Dermed er det sjeldnere at de blir debatter om likestilling, sier Harlem Brundtland.

- Er det så farlig om det ikke blir 50 prosent?

- Nei, det er ikke så farlig om det ikke akkurat blir 50 prosent, men det er ikke bra hvis det faller og det blir slik at politikken er mennenes arena. I det øyeblikket dette skulle falle ned til 25 prosent, vil det være en ubalanse i hele samfunnet som vil være gal. Jeg vil ikke være prinsipprytter på akkurat 50, sier Harlem Brundtland.

Avtroppende partisekretær Raymond Johansen mener den fortsatt lavere kvinneandelen er en kjempeutfordring og peker på at syv av ti kvinner trekker seg etter én periode.

- Dette handler om arbeidsformer i kommunepolitikken og møter som strekker seg utover kvelden. Jeg er ikke fornøyd med den lille fremgangen, sier Johansen.

- Hva må gjøres?

- Vi må fortsatt se på arbeidsformene fordi det syndes mye med altfor lange møter, enormt mye kveldsarbeid og vanskelig å kombinere med et familieliv. Dessverre er det fortsatt slik at kvinner føler et større familieansvar, sier Johansen.

LES OGSÅ: Solberg tror Aps Syria-vedtak kan gi budsjettrøbbel

Alstadheim Episode 4: Jonas Gahr Støre
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne. I stolen denne gangen er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
16:20
Publisert:

Les også:
1. oktober er det helt slutt på amerikanske flyvninger til Moskva  

Ap-ja til fortsatt taxfree  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.