Russlands ambassadør til Norge er mandag kalt inn til Utenriksdepartementet (UD) for å forklare hvorfor Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin fløy inn til Svalbard lørdag.

Rogozin står på EU og Norges sanksjonsliste i forbindelse med folkerettsbrudd i Ukraina og på Krim, og er dermed erklært ikke ønsket både i EU og Norge.

Utenriksminister Børge Brende (H) varslet søndag at Norge vil sende et klart og sterkt signal til Russland om at besøket er uakseptabelt. Til TV 2 søndag uttalte også Brende at UD vil se på innstramming av adgangen listeførte personer skal ha til Svalbard.

Solo-stunt

Men en slik innstramming kan bli vanskelig for Brende å gjennomføre, tror Russlands-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe.

– Så lenge det dreier seg om folk som kan reise til Svalbard direkte uten å måtte innom det norske fastlandet, er det vanskelig å se for seg at Norge skal kunne sette begrensninger for slike besøk, sier Moe til NTB.

Ifølge Svalbardtraktaten har borgere fra alle land som har ratifisert traktaten, lik rett til adgang og opphold på Svalbard. Russland er blant de 42 landene som har ratifisert traktaten.

UD tror Rogozin fløy inn med sitt eget chartrede fly direkte fra Russland.

På spørsmål om hva Russland ønsker å oppnå ved å provosere Norge med et slikt besøk, påpeker Moe at besøket ikke nødvendigvis er planlagt og koordinert fra høyeste hold, men noe visestatsminister Rogozin kan ha initiert på egen hånd.

– Det er jo rom for russiske entreprenører i russisk politikk fortsatt, innenfor visse rammer, men hva som er tilfellet her vet vi ikke. Men det er fullt mulig at det kan ha skjedd uten at det var koordinert, sier Moe.

Han sier Rogozin er en politikertype som har som klar agenda å profilere seg mest mulig.

– Dess mer oppstyr Norge lager over besøket, dess bedre uttelling vil Rogozin få på hjemmebane, fastslår han.

Lørdag publiserte Rogozin bilder av seg selv på øya og la ut mer eller mindre hånende utsagn på Twitter

Peke nese

Også Tor Bukkvoll, seniorforsker og Russlands-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, peker på Rogozin selv for å forstå besøket.

– Generelt har Russland et ganske stort uttrykksbehov overfor Vesten for tiden, men dette er også typisk for Rogozin som person. Han har en bakgrunn som en forholdsmessig ytterliggående nasjonalist i Russland. Da han i sin tid ble utnevnt som Russlands ambassadør til NATO, ble utnevnelsen sett som en ren demonstrasjon. Besøket til Svalbard tror jeg er motivert av å demonstrere at han kan gjøre det, og for å peke nese til NATO, sier Bukkvoll.

Utfordrer suverenitet

Første nestleder Leonid Kalasjnikov i den russiske utenrikskomiteen uttalte søndag i et intervju med radiostasjonen Moskva at den suverenitetsmessige situasjonen på Svalbard ikke er gitt, ifølge TV 2.

Moe tror imidlertid ikke at besøket kan tolkes dit hen at Russland i større grad vil utfordre Norges suverenitet på Svalbard.

– Norges suverenitet på Svalbard er uomtvistelig, om enn med en del betingelser og bestemmelser. Besøket handlet om å utfordre den norske sanksjonspolitikken, ikke norsk suverenitet, mener Moe.

Les også:
Forsker: Slik kan vi avdekke en norsk boligboble
Rema presses av prisnedgang
Godtegründer beklager konkurser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.