Til tross for at store offentlige midler pøses inn i ulike gründertiltak, så har det vært en synkende gründerandel de siste ti årene, ifølge Global Entrepreneurship monitor 2014.

– Frykten for å mislykkes oppleves som høy for mange, vedgår næringsminister Monica Mæland (H).

Nederlag gnis inn

Aksel Lund Svindal fortalte i mandagsutgaven av DN om fallhøyden gründerne blir stilt over for.

– Idrettsutøveren får nye sjanser hvis han mislykkes, mens gründeren får gnidd svake prestasjoner i trynet i all ettertid, uttalte Svindal.

OL-vinneren får støtte fra næringsministeren.

– All ære til Svindal for at han tar det opp, og han har mye rett i det han sier, sier Mæland.

– Hva tror du er årsaken til risikofrykten?

– Det er forbundet med skam å mislykkes og å gå konkurs. Dette ligger i måten vi tenker på, og det forsøker vi å snu. Har man troen, skal det være mulig å forsøke igjen. Tenkemåter er likevel ikke noe vi kan vedta politisk.

I undersøkelsen Global Entrepreneurship monitor svarte 5,65 prosent av den voksne befolkningen at de var involvert i oppstarten av et selskap mot 9,1 prosent i 2005. Denne utviklingen bekymrer Mæland nå som Norge er i en omstillingsfase.

De siste årene har myndighetene bygget opp et bredt virkemiddelapparat blant annet gjennom Innovasjon Norge og entreprenørskap i skolen.

Nå stiller Mæland spørsmål om virkemidlene treffer gründerne godt nok. Derfor har Nærings- og fiskeridepartementet startet arbeidet med en egen gründerplan der målet er å utforme en ny politikk for å møte gründerne.

– Hva er årsaken til at antallet gründere går ned når det er bygd opp et sterkt virkemiddelapparat?

– Det ene er inntektsusikkerheten som alltid vil være der. Noen er heller ikke klar over det offentlige virkemiddelapparatet som er tilgjengelig. Mange bruker mye tid på å finne ut av apparatet, og derfor jobber vi med å forenkle lover og regler for små virksomheter. Det nok også manglende kunnskap om hva som skal til og manglende nettverk som ligger bak.

Søker sikker inntekt

Mæland ser ikke bort fra at et sterkt arbeidsmarked gjør at nordmenn heller vil være i et arbeidsforhold.

– Det er mye som har gått bra de siste årene, og det har vært lett å få fast og trygg inntekt fremfor å ta risiko som gründer.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.