– Lenger vei til livreddende hjelp vil ikke tjene folket. Det må være kort tid og kort avstand til fullverdig akuttberedskap, heter det i resolusjonsforslaget som Nord-Trøndelag Høyre vil legge frem på partiets landsmøte i helgen.

Fylkesleder Elin Agdestein ønsker å sende et tydelig signal til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Vi mener dette kan svekke beredskapen til et nivå som ikke er forsvarlig, sier hun til NTB.

Halvparten av sykehusene

Bent Høie (H) skal i høst legge frem en nasjonal sykehusplan. Han har allerede begynt å tenke høyt om fremtiden til de små og mellomstore sykehusene.

Høie ser for seg at disse sykehusene skal kunne drive med kun anestesi og indremedisin på døgnvakt, men uten akuttkirurger. Han har varslet at det kan gjelde sykehus med færre enn 60.000 til 80.000 personer i nedslagsfeltet. Det vil dermed gjelde om lag halvparten av sykehusene her i landet.

En særs dårlig idé, mener fylkeslaget fra Nord-Trøndelag. De frykter det betyr at mange lokalsykehus må legge ned.

– Forslag om akuttmottak uten kirurger er provoserende, skriver fylkeslaget, som påpeker at et sykehus uten akuttkirurgi heller ikke vil kunne ha tilbud til fødende kvinner fordi det kan oppstå behov for akutt keisersnitt.

Må kjenne det på kroppen

Agdestein opplever det som en utfordring at folk som har ståsted sentralt i Norge, ikke kjenner problemstillingen på kroppen.

– Hvis du har maks en halvtimes transport til Ullevål eller Rikshospitalet, så framstår virkeligheten litt annerledes enn hvis du har transport i flere timer på dårlige veier, i dårlig vær, ofte er det snakk om ferge også, sier hun.

En rekke av Høyres fylkeslag stiller seg bak intensjonen i forslaget, selv om noen mener ordlyden i resolusjonen var noe spisset. Blant dem er Hordaland, Sogn og Fjordane, Agder-fylkene og Troms og Nordland.

– Vi har drøftet det i delegasjonen vår. Det er bedre å ha et sykehus enn å ikke ha det, samtidig må ikke avstandene bli for store til akuttberedskap, sier Liv Kari Eskeland i Hordaland Høyre.

Stridstema

Plassering av lokalsykehus og funksjonsfordeling har vært et stort stridstema flere steder i landet i lengre tid, blant annet på Sørlandet og Nordvestlandet. Leder i Møre og Romsdal Høyre sier de vil vente med å konkludere til detaljene fra Høies sykehusplan er klare.

– Vi er litt i ventefasen nå. Men det er klart vi har diskutert dette, sier Geir Ove Vegsund.

Finnmark er fylket med de største avstandene. Fylkesleder Jo Inge Hesjevik sier Høie har forsikret at sykehusene i Hammerfest og Kirkenes fortsatt skal ha akuttkirurgi.

– Jeg har, i beste fall, fire timers biltur til mitt lokalsykehus. Så våre problemstillinger er annerledes enn andre steder i landet. I Finnmark er vi i en helt spesiell situasjon, sier Hesjevik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Må ty til tv-kokken Jamie Oliver

Høyre vil ha gratis barnehage og SFO

Skavlan til kringkastingsrådet i dag