Finansminister Siv Jensen (Frp) har lovet at regjeringen vil legge frem ny boligstrategi for landet en gang før sommeren.

Torsdag inviterte hun et knippe av landets fremste økonomer for å få innspill til hvordan faren for finansiell ustabilitet kan dempes i lys av sterk vekst i gjeld og boligpriser i Norge.

Ifølge Jensen var det bred enighet om at tilbudssiden må økes. I tillegg mener flere økonomer DN har snakket med at også boligbeskatningen bør endres.

Professor i økonomisk historie Ola Honningdal Grytten ved NHH.
Professor i økonomisk historie Ola Honningdal Grytten ved NHH. (Foto: Tomas Alf Larsen)

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøgskole mener det er to ting finansministeren særlig må huske på:

- Boligmarkedet en veldig stor del av norsk økonomi. Et av de store problemene er at tilbuds- og etterspørselssiden finner hverandre i et kryss som er på et altfor høyt nivå prismessig, sier han.

Årsaken til det høye prisnivået mener han skyldes mangel på finansiell stabilitet. Dermed blir kredittveksten for høy.

- Man må gjøre noe med kredittveksten, enten gjennom avdragsplikt på lån eller å gjøre den veldig fordelaktige boligbeskatningen mindre fordelaktig. Men det siste er politisk umulig å få til, sier Grytten.

På tilbudssiden mener han det må tilrettelegges for raskere boligbygging og å bygge høyere.

Konsernsjef Martin Mæland i Obos.
Konsernsjef Martin Mæland i Obos. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Etterlyser ansvar

Også konsernsjef Martin Mæland i OBOS mener det i hovedsak må gjøres noe med tilbudssiden. Han etterlyser forskrifter med ansvar for selve boligbyggingen.

- I årene etter krigen følte alle politikere og saksbehandlere et ansvar for at det ble bygget nok - og raskt nok. Det ansvaret er det ingen som har lenger.Nå har vi kun ansvar for ikke å bryte loven,mener han.

Det henger sammen med at Norge har «en hel skog» av lover og forskrifter, ifølge Mæland.

Han har rådet Jensen til å foreta endring i plan- og bygningsloven for å «gjøre noe» med holdningen til offentlige saksbehandlere - og på den måten fremme boligbyggingen.

OBOS-direktøren ser frem til den nye boligstrategien. Han mener potensialet for raskere boligbygging allerede er til stede.

- Vi  ser at dersom en kommune trenger en skole veldig raskt, så er de i stand til å regulere og ordne alt på rekordtid.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. Boligpanel
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. Boligpanel (Foto: Mikaela Berg)

- Uheldig utvikling

Administrerende direktør Elisabeth Holvik i Sparebank 1 ber finansministeren å se boligmarkedet i sammenheng med den øvrige situasjonen i landet.

- Vi har både en sterk sentraliseringstrend hvor mange flytter til byene, og et skattesystem som gjør at når rentene er unormalt lave får de som kommer i formuesposisjon et sterkt insentiv til å ta opp gjeld og investere i bolig for å kvitte seg med formueskatt, sier hun.

Holviks ønske er dermed å gjøre noe med den samlede beskatningen.

- Det er lurt å være enda tydelige på å skillet mellom å ha en primærbolig, og det å ha et skattesystem som motiverer til bolig nummer to og tre.

Sjeføkonomen mener det er feil at leietakere som ikke kommer seg inn på boligmarkedet skal «subsidiere»  formuende personer som går til innkjøp av flere boliger.

 

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse. (Foto: Mikaela Berg)

Død kapital

Sjeføkonom Roger Bjørnstad ved samfunnsøkonomisk analyse peker på samme problemstilling som Sparebank 1-sjefen.

- For mye penger går inn i «død» kapital. Etterspørselen etter boliger er for høy. Mitt hovedråd er å dempe etterspørselen gjennom skattesystemet, sier han.

Bjørnstad legger imidlertid til at han torsdag ikke brukte mye av taletiden sin på dette under møtet med Jensen.

- Finansministeren har vært veldig klar på at det ikke er en del av regjeringens politikk. Da synes jeg det beste alternativet er å fokusere på tilbudssiden i de store byene. Hovedproblemet er tomtemangel.

I tillegg anbefaler Bjørnstad mer storstilt satsning på pendlestrukturen for å effektivisere transport mellom forsteder og byer.

- Det må komme før boligbyggingen, fordi det er det eneste måten å få folk til å flytte til forstedene på.

 

Les også: Det desidert svakeste Statoil-kvartalet i nyere tid

Nå er de størst i Norden: XXL gruser svensk sportskjempe

Hun er ny styreleder i Norsk Tipping

Kutter over 100 stillinger i Shell(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.