Tidligere Nav-direktør Joakim Lystad er den siste i en stadig lengre rekke av spesialrådgivere som sitter i departementene og hever millionlønn karrieren ut, selv om de hverken har ledelses- eller personalansvar, skriver NRK.

Da Lystad gikk av som Nav-direktør ble han slik arbeidskontrakten hans beskriver «overført til stilling som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet, og skal utføre arbeidsoppgaver etter nærmere avtale».

For det får han en lønn på 1,3 million kroner.

Lystad ble med avgangen den 77. spesialrådgiveren i de forskjellige departementene. Dette er i stor grad tidligere statlige toppsjefer, som har fått med seg lønnen etter at de måtte gå fra stillingen.

  • Antall spesialrådgivere har økt med 15 prosent på tre år, fra 67 i 2012 til 77 i 2015.
  • Lønnsutbetalingene til spesialrådgiverne økt 37 prosent i samme periode - fra 55 millioner kroner til 75,5 millioner i dag.

Ledere i staten er omfattet av tjenestemannsloven, og kan dermed ikke få sparken på samme måte som ledere ellers i samfunnet.

Den som tjener mest av spesialrådgiverne er trolig Andreas Moan i Helse- og omsorgsdepartementet. Han hever 1.430.000 i året og tjente dermed over 200.000 kroner mer enn sin egen minister, Bent Høie, skriver NRK.

Hverken Joakim Lystad eller noen fra den politiske ledelsen i departementene har ønsket å uttale seg til NRK om saken.

Les mer:

Får pepper for Nav-styring dnPlus  (krever innlogging)

Eriksson: - Overrasket over at de ikke har lært

Mener Nav-sprekken kan bli på 2 milliarder

Felt av hemmelig rapport

- Jeg skulle gjerne ha fortsatt

Dette er Nav-avsløringene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.