Saken oppdateres.

Den nye definisjonen kommer i den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten og baserer seg på nye råd fra Norsk Polarinstitutt.

– Jeg har nettopp kommet tilbake fra Polhavet og fra forskningsskipet «Lance» som ligger innefrosset i isen nord for Svalbard. Jeg har fått oppleve den faglige grundigheten og tyngden som Norsk Polarinstitutt og internasjonale forskningsmiljøer legger i sin forskning på klimaendringene, sier miljøvernminister Tine Sundtoft (H).

En samlet miljøbevegelse raser mot den nye definisjonen som åpner opp for at oljebransjen kan gå lenger nord enn noen gang.

- Det er absurd at en norsk regjering overkjører alle vitenskapelige råd, og lager sin egen definisjon av iskanten, kun for å tillate enda nordligere leteboringer. Tine Sundtoft forsøker å bortforklare dette, men sannheten er at Stortinget aldri før har behandlet hvor iskanten skal gå, kun brukt siste oppdaterte kunnskap, sier Bellonas oljerådgiver Silje Lundberg i en melding.

Hun mener at Sundtoft manipulerer den mest oppdaterte kunnskapen:

- Hun viser med all tydelighet at hun gjør mer skade for klima og miljø enn hun gjør nytte, sier Lundberg

Hun peker på at avhengig at hvor iskanten går, anbefaler Polarinstituttets å holde tilbake 14 av blokkene som regjeringen lyste ut i januar (23. konsesjonsrunde).

- Det er konsensus i norsk politikk om å ikke tillate leteboringer ved iskanten. Dagens vedtak i statsråd vitner om et skittent spill hvor vitenskapen blir forsøkt tilpasset politikken. Det er lavmål, til og med for Sundtoft.

Les også:
- Det er veldig lett å tjene penger
Norwegian risikerer politianmeldelse
Her er det oppdaget et gigantisk basseng med magma (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.