Regjeringen har måttet håndtere en rekke krevende utenrikspolitiske saker det siste året. Russlands opptreden, situasjonen i Irak og Syria og katastrofen i Middelhavet har tatt mye oppmerksomhet. På landsmøtet gikk Erna Solberg kraftig ut mot Russland.

 – Det er trist å se at dette landet, som har gitt verden så mye, nå utvikler seg i negativ retning. I Russland er demokrati og ytringsfrihet under hardt press. Russland har brutt folkeretten, annektert en del av et annet land og destabiliserer Ukraina, sa Solberg, og utdypet:

– Homofile, frivillige organisasjoner og politiske opposisjonelle opplever trakassering og overgrep.

Vil øke satsningen på Forsvaret

Høyre-lederen understreket hvor viktig det er at Norge står fjellstøtt i Nato-alliansen, og varslet at hennes regjering vil øke satsingen på Forsvaret.

– I statsråd i dag foreslår vi en oppgradering av Leopard-stridsvognene og innføring av kampluftvern, som Hæren i dag mangler, sa Solberg.

Solberg brukte Russlands historie til å forklare sitt syn på utviklingen i landet.

– Russland har mye å være stolt av i sin historie. Dagens politiske utvikling gir ingen grunn til slik stolthet. Dessverre var det liten grunn til den optimisme vi hadde rundt årtusenskiftet om et mer samarbeidsorientert Russland, sa statsministeren.

Stiller så raskt som mulig

Torsdag ble EUs statsledere enige om å styrke innsatsen for å bistå flyktningetragedien i Middelhavet. 1500 mennesker er omkommet hittil i år, på flukt fra krig, kaos og fattigdom. Ifjor druknet 3500 flyktninger, mens over 200.000 nådde Europa. Fra talerstolen understreker Solberg at Norge vill stille skip til disposisjon så snart som mulig.

- Det er viktig at flere nå øker innsatsen, og at den samlede innsatsen er koordinert. Vi har tilbudt et skip til EUs operasjon og vi stiller så raskt som mulig, sier Solberg og fortsetter:

-Middelhavet skal ikke være en kirkegård.

Skrøt av norsk skipsfart

Solberg benyttet anledningen til å rose norsk skipsfart for bistanden de har gitt i Middelhavet.

- Norge er en sjøfartsnasjon. Ifjor reddet norske skip 5000 flyktninger i Middelhavet. Dette går i hjertet hos alle som jobber på sjøen, og jeg vil takke for den innsatsen skipsfarten gjør, sier Solberg

Hun understreker at flyktningekatastrofen i Middelhavet krever flere tiltak

- Økt innsats til havs er nødvendig, men vi må også løse grunnproblemet. Sør for Europa finnes et belte av fattigdom konflikt og understrykkelse som mennesker flykter fra. Internasjonal organisert kriminalitet utnytter situasjonen og bedriver kynisk menneskesmugling, sier hun.

Alstadheim Episode 5. Erna Solberg
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne.
15:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.