Regjeringen leverte i dag en melding om oppdatert grense for iskanten i Barentshavet.

"Faglig bygger meldingen på oppdatert beregning av iskanten fra Norsk Polarinstitutt og Overvåkingsgruppens rapport fra 2014 om evaluering av tilstanden i økosystemet Barentshavet – Lofoten" heter det i meldingen fra Regjeringen.

- Polarinstituttet mener metoden som ble brukt før, og som regjeringen nå velger å bruke igjen, ikke er en god nok metode for å beregne de sårbare områdene rundt iskanten, de områdene med det viktigste biologiske mangfoldet er, sier Ola Elvestuen.

Norsk Polarinstitutt har også gått åpent mot forslaget om å åpne nye blokker for leting etter olje og gass nord i Barentshavet, slik regjeringen nå gjør, med den nye iskantdefinisjonen som begrunnelse.

- Må mene noe

- Regjeringen følger ikke instituttets faglige råd, de bruker bare noe av tallmaterialet deres for å videreføre en beregningsmetode som ikke er god nok. Faglige råd må ligge til grunn. Det gjøres politikk av noe som burde være basert bare på faglige vurderinger, sier Elvestuen.

Han mener både regjeringen og Arbeiderpartiet må vise at de mener noe med sine overordnede syn på miljø og klima.

- De må ta mijløhensyn også når enkeltsakene dukker opp, ikke bare i overordnede planer. Man kan ikke se bort fra de faglige rådene fordi man ikke liker svaret, sier han.

I meldingen fra regjeringen er miljøminister Tine Sundtoft enig i utgangspunktet, men ikke konklusjonen:

- Det er viktig at de nyeste resultatene fra forskning og overvåking legges til grunn for forvaltningen av våre nordligste havområder, sier Tine Sundtoft, og konkluderer med å flytte iskanten og åpne for mer petroleumsvirksomhet.

Elvestuen vil ikke anse saken som tapt selv om Ap har besluttet å følge regjeringens iskant-beregninger.

- Saken skal til Stortinget, og jeg forventer at man har en behandling og går inn i saken. Det er en kamp vil vil fortsette. Dette handler om man reelt sett skal ta hensyn til det biologiske mangfoldet eller om det bare er en tilpassing til olje- og gassvirksomhet, sier han.

Omdefinerer avtale

I avtalen Venstre og KrF har med regjeringen heter det at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet innenfor iskanten, men det står ikke at iskanten ligger fast.

- Da vi satt med den avtalen var Lofoten og Vesterålen den hardeste diskusjonen, sier Elvestuen.

Regjeringen skriver i sin pressemelding fredag:

"Den oppdaterte beregningen av iskanten viser at iskanten ikke overlapper med områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet. Sammen med de rammene som er satt for leteboring i 23. konsesjonsrunde, innebærer dette at det ikke vil drives petroleumsvirksomhet ved iskanten i denne stortingsperioden."

Norsk Polarinstitutt vil ikke kommentere om deres råd er tatt til følge eller om informasjonen de har spilt inn er brukt riktig, og ber oss kontakte departementet om slike spørsmål.

- Vår oppgave er å komme med faglige råd, og så er det opp til beslutningstagerne å ta beslutningen, sier Ingrid Berthinussen, avdelingsdirektør i miljø- og kartavdelingen i Norsk Polarinstitutt.

- Men hva tenker du om måten rådene blir brukt på?

- Da må jeg igjen henvise til departementet, sier hun.

Iskanten kommer som en del av stortingsmeldingen om oppdatering av forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten, avgrenset til den nordligste delen av forvaltningsplanområdet.

Les også:

SV: – Sundtoft overkjører miljøfaglige råd

Regjeringen åpner for tildeling helt nord i Barentshavet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.