Mens regjeringen vil flytte den såkalte iskanten flere mil nordover, mener FNs klimapanel at den kan krype sørover igjen.

– Stortinget får misvisende informasjon, sier klimaforsker Svein Sundby som har vært medlem i FNs klimapanel i en årrekke, til Bergens Tidende.

Stortinget fikk fredag regjeringens rapport om iskantsonen, sonen som setter grensen for oljeboring i nord. Iskanten er overgangen mellom tett drivis og åpent hav, og samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre forbyr oljeboring bak iskantsonen.

Dersom regjeringen får det som den vil, blir sonen flyttet mellom 60 og 70 kilometer lenger nord.

– Forslaget gir inntrykk av at iskanten fortsetter å være i tilbakegang. Det er høyst usikkert, sier Sundby.

Han sier Barentshavet de siste 20 årene har vært inne i den varmeste perioden som er målt, og at denne perioden kan være slutt.

– Resultatet kan fort bli at iskanten kryper sørover igjen de neste par tiårene, sier Sundby.

Han er kritisk til rapporten fra regjeringen, fordi den ikke tar hensyn til langtidssvingninger. Han peker også på at den ikke skiller mellom langtidssvingninger og menneskeskapte endringer.

– Nå risikerer vi at Stortinget fatter en beslutning på sviktende grunnlag, sier Sundby.

Både Venstre og SV er kritiske til rapporten og varsler kamp.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Venstre: Kamp om iskanten til Stortinget

 
SV: – Sundtoft overkjører miljøfaglige råd