Tidligere forsvarsminister Grete Faremo ber Høyre-statsråd Ine Eriksen Søreide ta ansvar og rydde opp i Forsvarets omstridte båtsalg.

– Jeg regner med at dagens forsvarsminister bidrar til å kartlegge fakta i saken. Ansvaret kan være tungt å bære når det virkelig gjelder. Å skylde på andre bidrar ikke til sakens opplysning, sier Grete Faremo til Dagbladet.

Faremo som i dag leder FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS), var forsvarsminister i drøyt to år i den andre Stoltenberg-regjeringen fram til hun i november 2011 ble avløst av Espen Barth Eide.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til Dagbladet at hun er glad for at avisen avdekket saken, men ansvaret for skandalen skyver hun over på sine forgjengere.

– Alle disse sakene oppsto før min tid. Mitt hovedansvar å hindre at det skjer noe lignende igjen og samtidig prøve å kartlegge situasjonen, sa Søreide til NTB mandag.

Høring

Torsdag avholder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om båtsalgene, en sak som Økokrim gransker og som ga Dagbladet-journalist Kristoffer Egeberg Skup-pris tidligere i år.

Både Søreide og utenriksminister Børge Brende (H) er invitert, og det samme er Grete Faremo, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Espen Barth Eide og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Faremo har imidlertid meldt forfall fordi hun er opptatt med FNs toppledermøte som holdes i Paris denne uka, skriver Dagbladet.

Beklagelig

Strøm-Erichsen som var forsvarsminister i to perioder i Stoltenberg-regjeringen, sier til Dagbladet at saken er veldig beklagelig og at den aldri skulle ha skjedd.

– En minister er til enhver tid ansvarlig for det som skjer, og for å rydde opp etter det som har skjedd. Men det gjelder også de som sitter med et delegert ansvar. De kan ikke fraskrive seg dette, sier hun.

Espen Barth Eide (Ap) som var både forsvarsminister og utenriksminister i forrige regjeringsperiode, vil ikke kommentere saken før han har forklart seg for Stortinget.

– Alvorlig

Da høringen opprinnelig skulle finne sted i januar, var komitéleder Martin Kolbergs (Ap) hovedspørsmål hvordan både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet kunne hevde at regelverket var fulgt når man samtidig så hvor fartøyene hadde havnet.

Søreide ville da ikke svare direkte på spørsmålet, men påpekte i et brev til komiteen at saksbehandlingen i Forsvaret var både mangelfull og kritikkverdig.

– Saken er alvorlig. Rutinene og kontrollen har ikke vært gode nok. Det har Forsvaret også vært tydelig på. I tillegg har Økokrim startet etterforskning av en enkeltperson. Det innebærer at det kan ha vært en utro tjener i systemet, sa Søreide til NTB mandag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Solberg ser dramatiske følger av russisk maktbruk

 
Ny rapport avslører graverende feil på F-35