Finansminister Siv Jensen (Frp) strever med å dempe presset i boligmarkedet. Før sommeren skal hun sammen med tre andre statsråder legge frem en melding med mulige løsninger på prisgalopp og treg utbygging.

- Vi må få en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, særlig i og rundt de store byene. Der er rett og slett større etterspørsel enn det er boliger tilgjengelig, og da går prisene opp. Det som nå i første rekke skaper ubalansen i markedet er politikerreguleringer, sier Siv Jensen til DN.

Nå presenterer leder i kommunalkomiteen på Stortinget, og Frps boligpolitiske talsmann Helge Andre Njåstad, flere forslag som han mener vil hjelpe Jensen med å bøte på problemene.

- Vi har tro på at dette skal få fart på boligbyggingen og få prisene ned, sier Njåstad, som er tidligere ordfører i øykommunen Austevoll.

Takhøyde og strandsone

Her er noen av forslagene som skal diskuteres på helgens landsmøte i Frp:

  • Fjerne forbudet mot nordvendte leiligheter.

- Folk som kjøper får velge selv hva de prioriterer: En leilighet med gode solforhold, eller en større leilighet med dårlige solforhold til samme pris, sier Njåstad.

  • Vurdere å fjerne riksantikvarens mulighet til å bruke utsyn og siktlinjer som innsigelsesgrunn mot utbygginger.

- Hovedforklaring på forslaget er en sak i Tromsø der byantikvaren stoppet boligbygging. Når man ikke kan drive byutvikling på grunn av utsikten har det gått for langt.

  • Fjerne byggeforbudet i 100-meters beltet og la kommunen også planlegge disse areal til bo- og fritidsarena for folk flest.

- Vi mener det må være opp til kommunene. Er det noe vi har nok av i min kommune Austevoll så er det strandsone. Hadde det ikke vært mulig å bygge der hadde store deler av kommunen vært ubeboelig, sier han.

  • Vurdere å øke standard møne- og gesimshøyde i plan- og bygningsloven.

- Bygging av grunnmur er en betydelig kostnad når man bygger nye eneboliger, og større grunnflate, jo høyere kostnad.

  • Fjerne all boplikt, både når det gjelder gårdsbruk og ordinære boliger.
  • Ytterligere redusere fordyrende krav til tilgjengelighet av alle nye boliger.
  • Vurdere å endre finansiering av kartlegging av kulturminner fra utbygger til det offentlige.
  • Vurdere ytterligere forbedringer i boligspareordningen for ungdom.

- For lettvint

Njåstad hadde som ordfører en uoffisiell rekord i i byggesaksbehandling.

- Vi godkjente en barnehage på tre timer. Dette handler også om holdningen i kommunene. Leter man etter grunner til å hjelpe folk, eller leter man etter grunner til å si nei, sier han.

Boligpolitisk talsmann i Venstre, Andre Skjelstad, mener forslagene er alt for lettvinte. Det eneste han kan stille seg bak er en bedring av boligsparing for ungdom (BSU).

- Resten av forslagene er så sektoringripende at jeg har vanskelig for å se at det bedrer situasjonen. Jeg har ikke tro på at dette er en løsning for boligmarkedet. For eksempel når det gjelder siktlinjer, så handler det om forhold til naboer blant annet. Samfunnet er nødt til å ha en totalitet i dette, sier han.

Boplikten mener han er en kommunal sak å avgjøre og 100-metersbeltet mener Venstre at kan praktiseres lettere i utkantstrøk enn i pressområder der det er svært viktig for alllmennhetens tilgang til kyst og sjø. En ytterligere reduksjon av kravet til tilgjengelighet for bevegelseshemmede, mener han raskt vil slå ut i at eldre må flytte raskere på aldershjem.

- Det vil påføre kommunene merkostander og er ikke spesielt godt gjennomtenkt, er dommen hans.

Boligpolitisk talsperson for Høyre Mudassar Kapur, vil ikke vrake noen av forslagene rett før landsmøtet.

-  Uten at jeg skal gå inn i hvert enkelt forslag, kan jeg si at alt som handler om å forenkle, fornye og forbedre plan- og bygningsloven og byggforskrifter er interessant å se nærmere på, sier han.

Må følge penger med

Administrerende direktør i NBBL, norske boligbyggelags landsforening, Thor Eek mener et knippe av Frps forslag kan ha en effekt på den manglende boligbyggingen.

- Der det er forbud mot nordvendte leiligheter i kommunale regelverk, så kan det gi lite hensiktsmessig utforming av bygget. På kravene om tilgjengelighet har vi klare standpunkter om at de har vært alt for strenge. Nå er reglene lempet på, men vi skulle gjerne sett at man reduserte krav til snusirkel for rullestol til 1,30 meter som de har i Sverige og klarer seg fint med. Og man bør se på kravene til utforming av uteområdene, der alt nå må være tilrettelagt, forklarer han.

Han kan ikke se hvordan økt takhøyde på eneboliger, bygging i strandsonen, fjernet boplikt eller mindre makt til riksantikvaren skal gi flere boliger.

- Og forenklinger som er veldig in om dagen, og denne regjeringens mantra, greier ikke i seg selv å løse dette problemet. Det må gis større stimulanser til kommunene for at de kan bedre tilretteleggingen for utbygging. Jeg kan vanskelig se at dette skjer uten at det følger penger med, sier han. 

DN er til stede på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fra 1.-3. mai. Følg med på DN.no.

 

Les også:

Måtte advare mot Frp-trollet

Frp vurderer strengere regler for familiegjenforening

Gjennomslag for ungdommen dnPlus

Ble beskyldt for å være et troll  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.