Mandag publiserte Nav tall for antall arbeidsledige i april.

Les mer her: - Redusert aktivitet i oljebransjen gjør nå at ledigheten øker

- Registrert ledighet stiger med over 2000 personer, med både helt ledige og de på tiltak. Det er et betydelig hopp i registrert ledighet, det er noe vi har ventet på en stund, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea.

«Et hopp»

I forrige uke viste tallene fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) at det i februar var 112.000 arbeidsledige i Norge. AKU-tallene er som regel høyere

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast.)
enn ledighetstallene fra Nav.

- AKU-ledigheten har tikket oppover over en lengre periode. Vi har hatt moderate utslag i registert ledighet, og nå fikk vi et hopp. Det er et tall som viser at det går svakere i norske arbeidsmarkeder. Vi har vært i stuss på at registrert ledighet ikke har kommet mer opp. Men nå ser vi at et svakere arbeidsmarked også begynner å slå inn i registrert ledighet. Vi venter at registrert ledighet vil fortsette å tikke oppover utover året, sier Bernhardsen.

Forverring

Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets synes ikke mandagens ledighetstall var overraskende, selv om han understreker at oppgangen er iøynefallende.

- Forverringen i arbeidsmarkedet tiltar i styrke - utviltsomt. Men ennå gjelder dette fortsatt yrker som er direkte eller indirekte knyttet til olje, skriver han i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Det var en sterk ledighetsoppgang i ingeniør- og ikt-fag, bygg og anlegg og industriarbeid. I tillegg var det en sterk oppgang i yrkesgruppen «kontorarbeid».

- Dette kan være så mangt, men vi har en sterk mistanke om at det i stor grad gjelder personer med oljerettet kontorarbeid, skriver Syed.

Ringvirkninger

Ifølge Syed ventes det nå på hvordan ringvirkningene skal slå inn på ikke-oljerelaterte yrker.

- Det skal komme, spørsmålet er hvor store de blir. Vår makroanalyse på norsk økonomi tilsier at disse ringvirkningene ikke skal bli så store, ettersom de trolig vil bli dempet av det vi kaller «støtdempere», altså pengepolitikk, svak valutakurs, finanspolitiske muskler og kostnadskutt i oljesektoren, skriver han.

For seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets ble arbeidsledighetstallene for mars noe høyere enn ventet.

- Normalt er det en sesongmessig nedgang fra mars til april, men det har vært en underliggende økning i arbeidsledigheten. Det er en sterkere oppgang enn vi har sett i de foregående månedene. Dette er et skifte oppover, noe som tyder på at vi ser effektene av den varslede oljebremsen for økonomien, sier han.

Mange næringer tilknyttet

- Det ser vi også ganske klart på ledighetsutviklingen gjennom det siste året, fordelt etter yrker: personer med ikt- og ingeniørbakgrunn har hatt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Fartein Rudjord)
størst økning i arbeidsledigheten. Industriarbeiderne følger etter som en «god» nummer to. Det er nettopp de gruppene som rammes av oljeselskaper og tilknyttede virksomheter reduserer bemanningen, sier Aamdal.

Det er ventet ringvirkninger, hvilke yrker er neste på listen?

- Det rammer bredt. Mange næringer er tilknyttet. Vi ser en viss oppgang blant personer som driver med kontorarbeid. Og i serviceyrker rettet mot næringslivet vil vi kunne se noe mer. Den økte arbeidsledigheten er en utvikling som kommer til å fortsette, fastslår Aamdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Slyngstad gir nye tall

Full krise for flyselskapet - nå må alle superflyene selges

Skatteadvokat krangler om fotballmillioner