Skal Norge ta imot 60 eller 10.000 flere flyktninger fra krigsherjede Syria? Partiene på Stortinget gjør seg klare til ny tautrekking.

Tirsdag samles de til nye samtaler, etter at statsminister Erna Solberg (H) i forrige uke inviterte de andre partiene til drøftinger om hva Norge bør gjøre med den ekstraordinære situasjonen i Syria og Middelhavet.

Stor avstand

Et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, Venstre, SV, MDG og Senterpartiet vil at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria. Også KrF vil vurdere å si ja til å ta imot 10.000 syrere når partiet holder landsmøte neste helg.

Regjeringen har derimot foreslått å øke antallet kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra 20 til 60 personer.

Avstanden utgjør dermed helt konkret 9.940 mennesker.

Frp vedtok på sitt landsmøte i helgen å si nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Men landsmøtet satte ingen nedre grense, noe KrF-nestleder Dagrun Eriksen tolker som et signal om at Frp er villig til å delta i forhandlinger.

– Dette gir en ny dynamikk i Stortinget, sa Eriksen til Politisk kvarter på NRK mandag.

Advarer

SV og MDG sier til NTB at de vil stå på kravet om å ta imot 10.000 og advarer særlig KrF og Venstre mot å la stortingsflertallet koke bort i politisk spill.

– Vi må sørge for at det flertallet som finnes der, faktisk blir brukt. Det betyr at KrF og Venstre må sette hensynet til flyktningene foran samarbeidet med Frp, som er isolert i sin motstand, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Både han og MDG-leder Rasmus Hansson er utålmodige etter å få en løsning på plass.

– Dette er en nødsituasjon og den mest ekstreme siden 2. verdenskrig. Vi må tilpasse vår politikk til den situasjonen som faktisk finnes ute i verden, sier Hansson.

Kompromiss

Kilder i Arbeiderpartiet sier til NTB at det beste er å få til et bredt politisk forlik, og at det vil være uheldig om stortingsflertallet instruerer regjeringen i en slik sak.

Også Dagsavisen har snakket med flere i Arbeiderpartiet som erkjenner at målet om 10.000 flyktninger kan bli vanskelig å nå. Løsningen kan bli et kompromiss der man tar imot noen flere flyktninger enn det regjeringen har foreslått, men langt færre enn 10.000.

Regjeringspartiene mener det ikke er rom på årets budsjett for å ta imot flere kvoteflyktninger enn de 2.250 som er vedtatt.

Budsjettutslag

Et eventuelt forlik på Stortinget om å ta imot flere vil dermed slå inn i budsjettforhandlingene for 2016, noe som altså innebærer at forliket ikke kan realiseres før til neste år.

Samtidig vil regjeringen øke støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner til totalt 1 milliard kroner.

Fremskrittspartiet vil finansiere overføringen med å ta penger fra andre poster i bistandsbudsjettet, noe KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen kaller oppsiktsvekkende.

– Man gir altså ikke en eneste krone, men tar fra andre budsjettposter, penger andre trenger. Det er skuffende hvis det er det eneste de har å komme med, uttalte han til NTB søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Jensen vil gi Norges Bank ny visesentralbanksjef

Norges Bank om nye boliglånskrav:Hver tredje nordmann ville hatt for mye lån

Mannsterke i skattesak