I arbeidet med revidert budsjett har regjeringen kommet fram til at kommunenes inntekter blir 1,3 milliarder kroner lavere i år enn det som ble anslått i statsbudsjettet, altså betydelig under KS' eget anslag på 1,9 milliarder kroner.

I regjeringsnotatet heter det at lavere lønns- og prisvekst bidrar til å veie opp for svekkede skatteinntekter.

Samtidig påpekes det at lønnsveksten i kommunene blir 3,2 prosent – mot 2,7 prosent generelt. Her må kommunene delvis takke seg selv for svekket økonomi.

– Urovekkende

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet er bekymret.

– Det er urovekkende at regjeringen argumenterer på denne måten få dager før revidert legges fram. Det tyder på at de ikke har til hensikt å sette kommunene i stand til å bygge ut velferdstilbudet fremfor å kutte det, sier hun til NTB.

– Det er all grunn til å frykte at regjeringen ikke fullt ut kompenserer kommunene, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier Frp ikke ville dekke opp skattesvikten i fjor.

– Det vil gjøre kommunenes utfordringer enda større hvis ikke årets skattesvikt dekkes fullt og helt, sier han.

Lover mer penger

Under Fremskrittspartiets landsmøte i helgen sa finansminister Siv Jensen at «det kommer mer penger til kommunene» i revidert.

– Eldreomsorg, skole og barnehage er viktig for folk, og når vi ser at inntektssvikten blir såpass stor, da må vi kompensere for det, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen på Politisk kvarter mandag morgen.

Men kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har tidligere overfor NTB sagt at økte overføringer ikke nødvendigvis vil fange opp hele inntektssvikten.

– Det kan være faktorer som trekker i en annen retning og som gjør at rammene for kommunene ikke er så dystre som anslaget over skattesvikten gir inntrykk av, sa Sanner.

Klare til samtaler

Finanskomiteens leder – og talsmann for KrF, Hans Olav Syversen, legger til grunn at samarbeidspartiene og regjeringspartiene klarer å bli enige om faktagrunnlaget.

– Deretter er vi klare for samtaler med regjeringen om kompensasjon til kommunene under behandlingen av revidert, sier han til NTB.

Optimismen deles ikke av de rødgrønne:

– Konsekvensene av at kommunene får for lite penger er at velferd må kuttes og at mange av regjeringens egne løfter på vegne av kommunene må skrinlegges. Det koster å gi svære skattekutt til eliten – og folks velferd skal visst kuttes som et bidrag til det spleiselaget, sier Valen.

5 milliarder mer

Vedum sier at hvis regjeringen ikke fult ut dekker inntektssvikten, er det eldre som trenger pleie og omsorg som rammes ved at deres tilbud kuttes.

– Rundt 50 prosent av kommunens utgifter går til omsorg, sier han.

Marthinsen sier at Ap har bevilget 5 milliarder kroner mer til kommunene de siste to årene i sine alternative budsjettforslag enn det regjeringen har kommet med.

– Konsekvensene ser vi allerede. Så tidlig som i januar svarte 80 prosent av kommunene at de planlegger kutt i grunnskolen. 70 prosent planlegger å kutte i barnehagene. Og vi får stadige rapporter om det nå må skjæres ned i rus og psykiatri, sier hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.