President Anibal Cavaco Silva har med seg fire ministre og en delegasjon av forskere på besøket. Han understreket overfor statsminister Erna Solberg at de to kystnasjonene har svært mye felles.

– Norge og Portugal har et ypperlig bilateralt samarbeid, og vi vil gjerne styrke dette ytterligere, sa Silva etter et møte med Solberg i statsministerboligen.

Samarbeidsavtale

I forbindelse med besøket undertegnes en samarbeidsavtale om havforskning, utvikling av bioprospektering og bio-industri.

– Forskningen bør rettes mot fremtiden. Derfor konsentrerer jeg meg om tre nøkkelområder under besøket, nemlig havforskning, bioteknologi og offshoreteknologi, sa presidenten.

Etter politiske samtaler i Oslo reiser presidenten og hans følge videre til Bergen tirsdag. Der blir det blant annet besøk ved Norsk Sjømatsenter, før presidenten drar videre til Buarøy oppdrettsanlegg og Havforskningsinstituttets forskningssenter i Austevoll.

Energi og oppdrettsfisk

– Samarbeidsavtalen peker ut hvilke områder hvor vi kan samarbeide nærmere. Det gjelder energi – vi har en industri i Norge som er dyktig på oljeboring på store havdyp. Den type teknologi kan også overføres til andre områder. For eksempel ser vi nå på hvordan vi kan bruke offshoreteknologi til vindmølleparker til havs, sa Solberg.

Hun nevnte også hvordan Norge er langt fremme når det gjelder å utvikle oppdrettsanlegg som ligger lengre fra kysten.

– Noe av det viktigste vi som sitter i regjering kan gjøre, er å legge til rette for at fagfolk, forskere og forretningsinteresser finner hverandre. Vi kan ikke styre investeringer, men legge grunnlaget, sa hun.

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.