Det blir omkamp om tvangssammenslåinger av kommuner under KrFs landsmøte til helgen. Flere sier nei til tvang.

– Vi er ikke for tvang. Prinsipielt skal det være frivillighet. Og skal det være frivillighet, så skal det være frivillighet. Det skal ikke være begrensninger, sier ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF) til Nationen.

Til helgen innleder hun til debatt om kommunereformen under KrFs landsmøte i Trondheim.

– Jeg ser jo at politiske uvenner sier at KrF er for tvang. Vi er ikke for tvang. Derfor er det utrolig viktig å klargjøre det, sier hun.

KrFs landsmøte åpnet for første gang for tvangssammenslåinger for to år siden, med svært knapt flertall. Vedtaket vektla også frivillighet sterkt.

Debattens andre innleder, ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, mener det ikke er noen grunn til å snu.

– Vi har sagt at det ikke er naturlig at kommuner, der det er geografisk vanskelig, slår seg sammen. Men i regioner der flere kommuner ligger tett på hverandre, og én kommune stenger for et samarbeid med andre, bør Stortinget kunne gripe inn. Det er ikke det samme som å tvinge kommuner sammen, slik jeg ser det.

Nationen spurte for to uker siden KrF-leder Knut Arild Hareide om KrF kan snu om tvang.

– KrFs program vektlegger frivillighet. Jeg kan ikke forskuttere landsmøtet, sa han da.

Ap snudde om tvang under partiets landsmøte i april. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.