Norge har danket ut Finland på toppen av Redd Barnas måling over verdens beste land å være mor i. Oversikten viser at mødre i Somalia har de verste forholdene.

Det er 16. gang Redd Barna publiserer sin mors-indeks. Målingen tar utgangspunkt i fem faktorer relatert til mødrehelse, utdanning, inntektsnivå og kvinners status i samfunnet.

Nordiske land har lenge dominert toppen av listen, og Norge passerer i år Finland, som holdt topplasseringen sist. Finland er henvist til annenplass, mens Island, Danmark og Sverige følger på plassene bak.

Australia (9.-plass) er det eneste ikke-europeiske landet på topp-ti-listen.

President i Redd Barna, Carolyn Miles, sier at dataene forteller at landenes økonomiske situasjon ikke er den eneste faktoren som gir fornøyde mødre, men at politikken i landet er vel så viktig.

– Norge har rikdom, men de investerer også den rikdommen i mødre og barn, som er svært høyt prioritert, sier Miles ifølge AFP.

Somalia rangeres for annet år som det verste landet å være mor i. De ti verste plassene holdes alle av afrikanske land sør for Sahara, med Kongo-republikken og Den sentralafrikanske republikk som verst etter Somalia.

Særlig når det gjelder spedbarnsdødelighet er forskjellene enorme mellom topp og bunn på indeksen. I de ti verste landene for mødre vil én av åtte mødre miste et barn før det fyller fem år.

Til sammenligning er tallet én av 290 for de ti beste landene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Fjern barnetrygden


Frp vil endre trygden