Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslår kraftig kutt i støtten til pelsdyrproduksjon i forbindelse med årets jordbruksoppgjør.

Staten tilbyr bøndene 90 millioner kroner i årets oppgjør. Det er under en tiendedel av bondeorganisasjonenes krav på 950 millioner kroner.

- Tilbudet svarer overhodet ikke på landbrukets krav om økte inntektsmuligheter for å øke norsk matproduksjon. Det er svært urovekkende at regjeringen ikke tar Stortingets krav om mer mat på norsk jord på alvor, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, i en pressemelding.

Tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi norske bønder en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst neste år på 1,75 prosent.

Ifølge Bondelaget tilsvarer tilbudet i underkant av 6000 kroner per årsverk, som er 10.000 kroner mindre enn andre yrkesgrupper:

- Dette skaper stor frustrasjon hos bonden, og sender et klart negativt signal til næringen, sier Bartnes.

Tilbudet innebærer reduserte overføringer fra staten på 110 millioner kroner.

Samtidig skal 190 millioner kroner skal hentes inn i form av økte matpriser. Det tilsier rundt 80 kroner i økt matbudsjett gjennom et helt år for en gjennomsnittlig husstand, noe som er en halvering fra bøndenes krav.

Norges Bondelag mener regjeringen ikke tar norsk matproduksjon på alvor med sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag skal nå vurdere om tilbudet fra staten og gir grunnlag for forhandlinger.

Les også:

Eksdirektører vitner mot eget selskap dnPlus

Virus rammet Lånekassen – ble bedt om løsepenger

Datakrim ikke stort nok for politiet dnPlus  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.