Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) arrangerte «prøvehøringer» for sine underordnede i forkant av høringen i Stortinget om nigeriabåtene, skriver Dagbladet.

Søreide, forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen og sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Petter Jansen, måtte i forrige uke sette seg ned foran Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare på hvordan flere norske marinefartøyer kunne havne i hendene på paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Men før høringen ble Søreides etatssjefer innkalt til prøvehøringer i departementet, skriver Dagbladet.

Forsvarsministeren og hennes to underordnede var samlet to ganger. I tillegg ble det avholdt en ekstra gjennomgang med Jansen. Møtene ble ikke filmet, og det ble ikke ført referat, ifølge Dagbladets opplysninger. Departementet selv sammenligner prøvehøringene med «eksamensforberedelser».

Opplysningene vekker skarpe reaksjoner fra medlemmer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Dette er veldig spesielt og reiser mistanke om at Forsvarsdepartementet ikke sto så langt unna denne saken som de har forsøkt å gi inntrykk av hele veien, sier komiteens leder Martin Kolberg (Ap).

Dagbladets reporter Kristoffer Egeberg har vunnet flere priser for sine avsløringer om salget av de såkalte nigeriabåtene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.