Grensen for momsfri netthandel fra utlandet ble ved nyttår hevet fra 200 til 350 kroner, etter kraftige protester fra næringslivet. Frp hadde ønsket seg en økning til 1000 kroner, og dette står fremdeles i deres partiprogram.

Men EU ser nå ut til å gå stikk motsatt vei, når de i dag  legger EU frem sitt prestigeprosjekt, ”Digital agenda”. Der foreslås det at hele ordningen fjernes, så alle betaler moms fra første krone.

- Det er dårligere tider, og da har man ikke råd til å behandle eget næringsliv dårligere enn utenlandske, sier Ole Gjems-Onstad, professor ved BI.

Les mer om handelsnæringens protester: - Det er komplett galskap

Mot strømmen?

Forslaget i EU er imidlertid et skatteforslag, og dermed ikke del av EØS-avtalen som gjelder for Norge, understreker Gjems-Onstad. Han tror likevel norske politikere vil snu, fordi vi nå går inn i strammere tider også her til lands.

- Heving av grensen tilhører en litt bortskjemt tenking, sier han. 

Sjef for handel i NHO, Bjørn Næss, tror og håper Norge vil følge EU.

 - Det er helt  merkelig hvis EU går mot nullgrense og Norge fortsetter oppover. Det er en undergraving av norsk næringsliv og det kan bli en ubehagelig sak for Norge å være annerledesland, sier han.

Konserndirektør i Komplett, Ole Vinje, er spent på om EUs inititativ får følger i Norge.

-  Den norske regjeringen har valgt en annen strategi ved å la utenlandske nettaktører ha momsfritak på alle salg inn i Norge under 350 kroner, mens det kreves moms fra første krone når man handler fra norske aktører, sier han.

Les mer om mytene og historien rundt momsfrigrensen: 200-kronersgrensen er ikke fra 1975

Bruker ikke kalorier på EU

Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet påpeker at Norge ikke er direkte bundet av disse reglene, men at EØS-regelverket har fått stor betydning for norsk skatte- og avgiftsregelverk via generelle bestemmelser om statsstøtte og det indre markedets fire friheter.

- Norge følger naturlig nok utviklingen på dette området også utviklingen innen EU, selv om det her ikke er fattet noen endelige vedtak, sier han.

EUs initiativ gjør tilsynelatende lite innntrykk Gjermund Hageseter, finanspolitisk talsmann i Frp.

- Dette er noe vi lovet å gjøre noe med i valgkampen, og noe vi er glade for, sier han om økingen.

- Hvorfor har dere kommet til en annen konklusjon enn EU om hva som er klok politikk på dette området?

- Hva EU gjør har ikke noen betydning.

- Kan dette koste norske arbeidsplasser innen handel i en periode med økende ledighet?

- Vi er opptatt av arbeidsplasser men mener vi må legge til rette på andre måter, sier han, og nevner skatteletter, infrastruktur, forenkling av avbyråkratisering.

- Kan det komme en ny økning av grensen?

- Partiprogrammet vårt står fast, men jeg ønsker ikke å kommentere hva som kommer i fremtidige statsbudsjetter.

Nullgrense?

NHO ønsker en nullgrense velkommen. Dette er Næsje skeptisk til.

- Grensen er satt for at varer som handles for småbeløp fra utlandet ikke skal rammes av gebyrene fraktselskapene tar ved innførsel. Uten en slik løsning ville en som eksempelvis handlet for 50 kroner få et gebyr på 140 kroner, hvis den fikk varen fraktet av Posten, sier han.

Han understreker at gebyret skal dekke fraktselskapenes kostnader, og ikke går til staten.

Næss i NHO er enig i at gebyret er for stort, og mener løsningen på en rettferdig konkurranse er å lage billigere løsing for betaling av moms.

Gjems-Onstad mener en nullgrense er for lavt med dagens avgifter for tollbehandling, men at økningen skader norsk nærngsliv.

Endret bilde

Da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2015 la Finansdepartet frem en oversikt over grenser for momsfri handel i andre land. Den opprinnelige listen viste at Norge lå midt på treet, vel å merke hvis man justerte summene for kjøpekraft.

* Tallene er hentet fra Statsbudsjettet for 2015, der dette sammenligningsgrunnlaget ble lagt til grunn ved hevingen av den norske grensen.

** Grensen ble hevet til 350 kroner 1. januar i år. Frp har programfestet en grense på 1000 kroner, og opprinnelig forslag fra regjeringen var 500 kroner.

Les hvorfor frakt er dyrere fra Norge enn andre siden av verden: Tre ganger dyrere fra Norge enn fra Kina dnPlus

Les mer om mytene og historien rundt momsfrigrensen: 200-kronersgrensen er ikke fra 1975

Tidligere norske regjeringer har lovet, og snudd i denne saken: Svikter momsløfte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.