Vidar Helgesen er bekymret over den nyvalgte britiske regjeringens signaler om å angripe retten til fri bevegelse over landegrensene, kom det frem under Stortingets spørretime onsdag.

Han viste til at arbeidsinnvandringen har tjent både Norge og Storbritannia vel.

– Bare Luxembourg har en høyere andel arbeidsinnvandrere fra EU enn Norge. De bærer mye av vår velferd og bidrar ikke minst til nye arbeidsplasser i distriktene, tilføyde han.

På direkte spørsmål om utfordinger for kommunenes tjenester som skole, barnehage og språkopplæring, sa han at det generelle bildet er at kommunene ser arbeidsinnvandringen som noe positivt som opprettholder befolkningen og regionens konkurransekraft.

Diskuterer trygdeeksport

Helgesen fikk også spørsmål om diskusjonen om trygdeeksport fra land med gunstige velferdsordninger til land med lavere lønns- og kostnadsnivå, og Norges standpunkt.

- Dette er en viktig debatt. Fri bevegelse av arbeidskraft er et viktig EU-prinisipp, mens velferdsytelser fortsatt er et nasjonalt ansvar. Disse møtes når det gjelder rettigheter som opparbeides gjennom arbeid, sa Helgesen.

- Vi mener at det er behov for en europeisk diskusjon om trygderettigheter, og vi mener det kan være noen regler som er aktuelle. Av de forslagene som er kommet opp, mener vi kostnadsjusteringer er en ting det er mulig å vurdere, men vi vil ta den diskusjonen i europeisk sammenheng.

Bekymret for Storbritannia

At signalene om nyorientering i britisk europapolitikk bekymrer regjeringen ble tydelig da Venstre-leder Trine Skei Grande brakte spørsmålet på banen.

Hun mener valgseieren til de konservative i Storbritannia er dårlig nytt for Norge, og viste til at EU er Norges viktigste handelspartner.

– Søsterpartiet til Høyre vil nedkjempe retten til fri bevegelse, kaste ut arbeidssøkende etter seks måneder, kutte i arbeidsinnvandrernes rettigheter og gjøre det lettere å utvise dem fra landet, sa Grande, som ville vite hva regjeringen akter å gjøre for å stoppe statsminister David Cameron.

– Vi mener Storbritannia hører med i et tett europeisk samarbeid. I tiden fremover vil vi gå i dialog med britene og ikke legge skjul på at vi ut ifra norske interesser mener det er riktig at Storbritannia fortsatt er med i EU, sa Helgesen.

 

Les også:

Kundene er ikke nådige mot disse selskapene  

Dette oppussingsobjektet gikk 3,25 mill. over prisantydning

Feiret ny jobb med «selfie» dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.