Men når partiet på ytterste venstre fløy samles til landsmøte i Oslo kommende helg er det sosial utjevning som står øverst på agendaen.

- Kampen mot Forskjells-Norge er vår klare hovedsak i valgkampen. Velgerne har i valg etter valg gitt politikerne beskjed om å redusere forskjellene. Likevel har de økt, sier Moxnes til NTB.

Han mener kommunepolitikerne kan bidra til utjevning gjennom gratis barnehage og SFO, hele og faste stillinger samt kutt i lederlønninger og politikerhonorarer. Eiendomsskatt er også en mulighet Rødt-lederen åpner for.

- I Oslo går vi inn for eiendomsskatt på en betingelse: At det ikke blir enda en ny skatt for vanlige folk. Et solid bunnfradrag på fire millioner kroner må til for å godta dette.

Mindre til Forsvaret

Regjeringen har sluttet seg til NATOs mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på Forsvaret. Rødt kan gå motsatt vei når partiet nå åpner for å begrense forsvarsbevilgningene til maksimalt 1 prosent av BNP.

- Vi vil ikke bidra til et nytt rustningskappløp og en ny kald krig, sier Moxness.

I år utgjør forsvarsbudsjettet til sammenligning 1,43 prosent av BNP, når pensjonsutgifter tas med. Men Rødt-lederen går ikke med på at budsjettkutt i den størrelsesorden som partiet hans foreskriver, vil ødelegge forsvarsevnen.

- De etablerte partiene har gjennom de siste 10-15 årene lagt ned Forsvaret slik vi kjente det og gjort det om til en utrykningsstyrke for NATO. Det vil vi endre på, sier Moxnes.

Han mener det var en alvorlig feilvurdering av Norge å delta i Libya-krigen og motsetter seg også regjeringens beslutning om å sende norske styrker til Irak.

Ut mot De Grønne

Målsettingen ved årets lokalvalg er å gjøre det bedre enn i 2011. Rødt har per dags dato 71 folkevalgte i fylkesting og kommunestyrer rundt om i landet. Å bidra til et politisk skifte i Oslo er blant hovedmålsettingene.

- Det er åpenbart bedre for Oslo med Raymond Johansen enn Stian Berger Røsland. Et nytt flertall gir en mulighet for ny politikk som stanser privatiseringen, styrker velferden og gjør slutt på sosial dumping.

I Oslo som flere andre steder i landet ligger Miljøpartiet De Grønne an til et godt valgresultat. Men når klimapolitikken holdes utenom, er det ikke mye godt Moxnes har å si om partiet.

- De Grønne var jo et friskt pust, men nå blir partiet stadig likere de andre. Det er iallfall ikke til å stole på når det gjelder sosial rettferdighet og reduserte forskjeller, sier han.

Moxnes viser til at De Grønne vil ha fritt behandlingsvalg i helsevesenet, går inn for å sende soldater til Irak og stemte imot mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp).

MDG korrigerer seg selv

Til NTB opplyser MDG at Rasmus Hansson ved en inkurie sa feil i Dagsnytt 18 7. mai angående fritt behandlingsvalg.

Både Hansson og partiet er mot fritt behandlingsvalg-reformen, opplyser politisk rådgiver Daniel Rees i partiet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.