Onsdag 3.juni kommer Jens Stoltenberg for første gang på offisielt Norges-besøk som Nato-sjef. Statsminister Erna Solbeg gleder seg til å diskutere sikkerhetspolitikk med sin tidligere meningsmotstander.

- Det blir hyggelig å ta imot Jens Stoltenberg i Oslo i juni. Vi møttes i Brussel i januar og jeg oppfatter at vi langt på vei er enige om de sikkerhetspolitiske utfordringer Norge og NATO står ovenfor. Nå får vi en ny anledning til å diskutere aktuelle saker som situasjonen i NATOs nærområder, herunder situasjonen i Middelhavet, utviklingen i Syria og Irak, situasjonen i Ukraina og forholdet til Russland, sier Erna Solberg.

- Litt absurd å ta i mot din tidligere motstander på offisielt besøk?

- Det er alltid hyggelig å møte Jens, og det har ikke blitt mindre hyggelig etter at vi begge fikk nye roller, sier Erna Solberg.

Roser Stoltenberg

Etter stortingsvalget i 2013 sa den nye regjeringen fra Høyre og Frp «morna Jens». I etterkant har tonen mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg blitt adskillig varmere, og statsministeren var raskt ute med å gratulere Stoltenberg med den nye jobben som generalsekretær i Nato i mars 2014. Solberg uttalte den gang at Nato får «en sterk og samlende generalsekretær».

- Jens Stoltenberg er en av våre ledende politikere og har vært en fremragende statsminister for Norge, også gjennom landets tyngste stunder. Vi har fulgt hverandre i norsk rikspolitikk over flere tiår, den siste tiden som partiledere, og jeg kommer til å savne Stoltenberg i norsk politikk, uttalte Erna Solberg.

«Gromgutt»

Solberg har også senere snakket varmt om Stoltenbergs politiske egenskaper. Etter Aps landsmøte i slutten av april i år, ga Solberg og finansiminister Siv Jensen uttrykk for at de savnet Stoltenbergs økonomiske sans. De  mente Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke gjorde tilstrekkelig rede for hvordan partiets nye valgløfter skulle finansieres.

Mimringen over den tidligere meningsmotstanderen fikk frem smilet hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Jeg smiler litt av at plutselig er Jens Stoltenberg blitt gromgutten til Siv og Erna, uttalte han.

Hektisk program

Stoltenberg starter sitt offisielle Norges-besøk i Bodø onsdag ettermiddag, hvor han møtes av forsvarsministeren og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter generalløytnant Morten Haga Lunde.

Stoltenberg skal deretter møte forsvarsstyrker som foretar luftpatruljering i nord. I Oslo står audiens på slottet og en forelesning på Universitetet i Oslo om sikkerhetspolitikk på programmet. Stoltenberg skal også ha arbeidslunsj med statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren, møte med finansministeren, og møte med stortingspresidenten og med utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Les også:

Stoltenberg besøker utålmodige amerikanere  

Jens Stoltenberg besøker UiO  

EU klar for å bruke militærmakt mot menneskesmuglere  

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.