Bente Angell-Hansen var utenriksråd, Utenriksdepartementets øverste administrative leder, da likelønnssaken med Ellen S. Ewald kom på hennes bord.

– Beslutningen om å forsvare seg mot anklagene for amerikansk domstol ble truffet av meg som øverste administrative ansvarlige i departementet, skriver Angell-Hansen i en epost til DN.

Hun er nå ambassadør i Wien.

Som DN skrev lørdag, ble Ellen Ewald ansatt ved Norges generalkonsulat i Minneapolis i 2008. Der fikk hun 30.000 dollar lavere lønn enn en mannlig kollega i en tilsvarende jobb. Da hun klaget ble hun først oversett, deretter utsatt for «krenkende og nedsettende karakteristikker» i interne og eksterne eposter, ifølge en dom fra den føderale domstolen i Minnesota.

Nyttårsaften vant hun diskrimineringssaken mot Norge og fikk 270.000 dollar i erstatning og oppreisning. Erstatningen ble dobbelt så høy som lønnsdifferansen, på grunn av måten Norge behandlet henne på da hun klaget.

«Alvorlige påstander»

– Saksanlegget omfattet alvorlige påstander om grovt krenkende opptreden overfor en arbeidstager. Dommen i første instans forkastet saksøkerens påstander på disse punktene. Det ble også fremsatt påstander om forhold av potensielt presedensskapende betydning, skriver Angell-Hansen.

En rekke samfunnstopper har i helgen reagert på Utenriksdepartementets behandling av saken. Selv om tvisten bare handlet om 600.000 kroner, har saken så langt kostet UD over 35 millioner kroner.

På et tidlig tidspunkt fikk UD et forlikstilbud fra Ewalds advokater på cirka tre millioner kroner.

– Det var et forhandlingsutgangspunkt, sier Ewalds advokat Sheila Engelmeier til DN.

Fryktet presedens

UD valgte å ikke forhandle om en minnelig løsning.

– Ut fra en samlet vurdering ble det ikke søkt om forlik, bekrefter Angell-Hansen.

Grunnen var frykten for at et forlik ville skape presedens.

– Beslutningen bygde på analyser og sammenfallende tilrådinger fra lokal advokat, ambassade samt rettsavdelingen og andre berørte deler av Utenriksdepartementet, sier Angell-Hansen.

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han ikke var involvert i beslutningen om å la saken gå for retten.

– Som utenriksminister ble jeg orientert om saken som en personalsak ved stasjonen i Minneapolis. Jeg var ikke inne i beslutningen. Saken ble håndtert på embedsnivå i UD. UD har cirka 1000 lokale ansatte i 89 land, og det er mitt inntrykk at UD er en god og ryddig arbeidsgiver. Administrasjonen i UD og en faglig sterk ambassade i Washington håndterte dette. Jeg kan ikke kritisere at en slik sak ikke blir bragt opp til politisk ledelse, sier Støre.

– Hva tenker du om saken i ettertid?

– Jeg har ikke lest dommen, så det kan jeg ikke kommentere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.