Ifølge Knudtsen kom flyttebeslutningen som lyn fra klar himmel sammen med revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

Da varslet regjeringen at Pasientskadenemnda og andre, mindre klagenemnder samles i et nytt nasjonalt klageorgan som legges til Bergen. Sekretariatene for Klagenemnda for behandling i utlandet, Preimplantasjonsdiagnostikknemnda, Statens helsepersonellnemnd og relevante klagesaker som i dag behandles i Helsedirektoratet og HELFO vil også flyttes til det nye klageorganet.

Flyttingen kom som en stor overraskelse på juristene som jobber i Pasientskadenemnda i Oslo.

– Dette skjedde uten noen forhåndsdialog med de 75 ansatte, sier tillitsvalgt for nevnd-juristene Fredrik S. Knudtsen.

 

Kompetanseflukt

Nå frykter Knudtsen at høyt spesialiserte jurister ansatt i Oslo raskt vil lete etter nye jobber og slutte. Likeens vil det ta lang tid å rekruttere og å lære opp nye i Bergen, mener han.

- Vi frykter kompetanseflukt og lengre saksbehandlingstid. En rundspørring vider at bare ti prosent av juristene i Pasientskadenemnda kan tenke seg å flytte med til Bergen. Dette var også erfaringen da Konkurransetilsynet ble flyttet dit, sier han.

Det er en slik lang overgangsperiode med skort på kvalifiserte jurister som Knudtsen mener vil gi større usikkerhet og enda lengre ventetid for pasienter i en klageprosess.

 

Effektivisering

Helseminister Bent Høie begrunner flyttingen med behovet for å samle for å effektivisere i helseforvaltningen.

Dette tviler Norges Juristforbunds Knudtsen på:

- Det er ikke gjort kjent noen evaluering eller vurdering av hvilken effektivisering som vil komme fra flytting og sammenslåing. Juridisk er sakene nemndene behandler svært forskjellige, sier han.

Knudtsen og kollegene er også overrasket over at omfattende reform med omorganisering i helsevesenet kommer i revidert nasjonalbudsjett – et dokument som tradisjonelt er mindre halvårsjusteringer i statens fulle årsbudsjett.

 

Høie står fast

Helseminister Bent Høie avviser juristenes kritikk. Han står fast på flytting til Bergen.

- Jeg har stor forståelse for at de berørte synes endringen er krevende. Jeg kan forsikre dem om at vi er opptatt av rekrutteringen. Det er derfor vi legger opp til en overgangsperiode på tre år. Omorganisering og flytting tar til fra 1. januar 2016, men i overgangsperioden vil klageorganet ha kontor både i Oslo og Bergen nettopp for å sikre tilgjengelig kompetanse, sier han.

Av samme grunn vil det ifølge Høie komme ekstra tiltak som bistand til flytting og til pendling for en periode i 2016-statsbudsjettet. Høie er helt sikker på at omorganiseringer trengs – og at samling vil gi effektiviseringsgevinst.

- Men først og fremst på den administrative siden. Om de juridiske arbeidsoppgavene er forskjellige i de ulike klagene som nå samles, så er deres administrative behov de samme, sier statsråden.

Høie bekrefter at det kun var ny organisering av pasientskade- og andre nemnder som ble drøftet med berørte på forhånd – ikke spørsmålet om flytting.

– Dette er en politisk beslutning, forhåndsdrøfting var ikke mulig. Det er et politisk mål for denne regjeringen å etablere eventuelle nye statlige arbeidsplasser utenfor Oslo – og å vurdere utflytting av andre. Bergen har et stort både juridisk og helsefaglig miljø. Jeg er overbevist om at beslutningen er riktig, sier helseminister Bent Høie.

Han har allerede solid støtte vestfra. I Bergens Tidende, NRK Hordaland og lokale medier har regionens stortings- og andre politikere for lengst hilst nye kompetansearbeidsplasser hjertelig velkommen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.