Ikke alle søkere er like velkomne på jobbintervju.

I Norsk seniorpolitisk barometer for 2014 ble arbeidsgivere stilt spørsmål om hvor gammel en kvalifisert søker bør være før de nøler med å innkalle vedkommende til jobbintervju på grunn av alder.

Gjennomsnittet viser at arbeidssøkere over 57,5 år har grunn til bekymring.

– Det er et tegn på at det er en del myter ute og går. Du kan gjerne ha 10–20 år igjen i arbeidslivet, men det ser ut som arbeidslivet er skeptiske til å vurdere søkerne. Da går man glipp av veldig god kompetanse og lojal arbeidskraft. Faren for at de skal pensjonere seg bør ikke vektlegges så tungt. Bedrifter tar et viktig samfunnsansvar ved å ta vare på seniorarbeidstakere, sier Ole Christian Lien, seksjonssjef i kunnskapsstaben til Nav.

Les også: Åpner for å fjerne aldersgrensen i arbeidslivet

Vil beholde sine lengst mulig

Arbeidsgiverne gir imidlertid uttrykk for at de er fornøyd med arbeidsprestasjonen til seniorer i egen bedrift, og ser ut til å ville beholde dem lengst mulig. 

- Du kan gjerne ha 10–20 år igjen i arbeidslivet, men det ser ut som arbeidslivet er skeptiske til å vurdere søkerne, sier Ole Christian Lien, seksjonssjef i kunnskapsstaben til Nav.
- Du kan gjerne ha 10–20 år igjen i arbeidslivet, men det ser ut som arbeidslivet er skeptiske til å vurdere søkerne, sier Ole Christian Lien, seksjonssjef i kunnskapsstaben til Nav.
Åtte av ti er helt eller delvis enig i at det er en fordel at de ansatte står i jobb til normal pensjonsalder.

– Hvis vi ser på disse undersøkelsene over tid, viser de at arbeidsgiverne er blitt mer positive. Det kan være flere grunner til det. Blant har seniorarbeidstagerne høyere utdannelse og bedre helse i dag. Fordommene går derfor mot seniorene de ikke kjenner, sier Lien.

Etter dagens arbeidsmiljølov står arbeidsgiver fritt til å si opp arbeidstager ved fylte 70 år. Fra 1. juli økes aldersgrensen til 72 år. Samtidig vil dagens grense for såkalt bedriftsintern aldersgrense på 67 år som saklig oppsigelsesgrunn, økes til 70 år.

Vil fjerne ekstra ferieuke

DN skrev tirsdag at arbeidstagerorganisasjonen Econa vil fjerne ekstra feriedager for de over 60 år fra ferieloven.

– Våre medlemmer opplever at de som er i jobb er utsatt, blant annet i nedbemanningsprosesser. De blir heller ikke populære å ansette på grunn av alle særordningene. Vi tenker at godene er en del av problemet, sier administrerende direktør Tom Bolstad.

Utspillet har møtt sterke reaksjoner, fra blant annet LO og YS.

Les hele saken her (krever innlogging). (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.