Den tydelige beskjeden fra Visa kommer i kjølvannet av onsdagens avsløringer av at ni Fifa-topper og fem andre personer er siktet av amerikanske myndigheter for korrupsjon, bestikkelser og hvitvasking av millioner av dollar over 24 år.

Les også: Amerikanske myndigheter: Bankfolk, finansrådgivere og valutameglere ble brukt for å skjule bestikkelsene

Samtidig etterforsker sveitsisk påtalemyndighet påstander om at fotball-VM 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar skjedde etter at landene kjøpte seg stemmer fra delegatene fra de 209 medlemslandene.

Visa la selv ut en pressemelding på sine nettsider der det heter:

- Visa ble sponsor av Fifa fordi fotball-VM er en av de få virkelig globale sportsarrangementene med evnen til å forene folk i verden gjennom en felles kjærlighet for fotball, skriver selskapet som tydeligvis ikke føler at de nå assosieres med de rette verdiene.

Raske endringer

Visa forventer raske endringer innad i organisasjonen. Selskapet sier Fifa må bygge en kultur hvor etiske handlinger står i fokus.

- Det er viktig at Fifa gjør endringene nå, skriver storsponsoren og legger til at de alt har varslet Fifa om konsekvensene om fotballorganisasjonen ikke lykkes:

- Da vil vi revurdere vårt sponsorat, skriver Visa.

Andre sponsorer av Fifa er heller ikke nådige.

Coca Cola har vært sponsor av Fifa siden 1978, mens brusgiganten allerede i 1950 begynte å avertere på VM-stadionene.

Coca Cola skriver i en uttalelse at kontroversen i Fifa over en lengre periode har smusset til målsetningen og idealene til fotball-VM og at selskapet gjentatte ganger har uttrykt sin bekymring over de alvorlige anklagene.

Valgets kval

Etter drøyt 24 timer med kaos i Zurich der den årlige Fifa-kongressen åpner torsdag, er det fortsatt uklart om arrestasjonene vil påvirke presidentvalget som etter planen skal finne sted på fredag.

Kravene om at Blatter må trekke seg fra valget blir stadig sterkere. Etter at det europeiske fotballforbundet Uefa onsdag kveld tok til orde for å utsette valget, har også politikere utenfor idrettsbevegelsen hengt seg på.

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond tas til inntekt for å kreve 79-åringe Blatters avgang etter følgende utsagn torsdag morgen:

- Det er noe alvorlig galt i hjertet av Fifa og internasjonal fotball er avhengig av endring, rapporterer The Guardian.

Refusjon

I Australia er vreden åpenbar etter de siste avsløringene. Landet kjempet for å bli tildelt fotball-VM 2022, et arrangement som gikk til Qatar. Nå som sveitsisk politi etterforsker påstanden om at stemmene var kjøpt, tar observatører til orde for å holde en ny avstemning eller annen kompensasjon.

Den australske senatoren Nick Xenophon mener Australia i det minste burde få refundert de titalls millioner dollarene de brukte på anbudet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.