Det ble 200 personer helt arbeidsledige i mai, ifølge sesongjusterte tall fra NAV.

Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 100 personer.

Ved utgangen av mai var 75.000 personer registrert som helt ledige hos NAV, en økning på 2 500 sammenlignet med mai i fjor. Arbeidsledigheten er dermed på 2,7 prosent, som er uendret fra mai i fjor.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 88.600 personer. Dette er 1 000 flere enn i mai i fjor. Bruttoledigheten er dermed på samme nivå som for ett år siden - på 3,2 prosent.

Ledige ingeniører

Ved utgangen av mai var 5 400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag registrert som helt ledige.

Dette er en økning på 2.100 personer, eller 61 prosent, sammenlignet med mai i fjor.

Størsteparten av denne økningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året.

NAV melder at det særlig er ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag som opplever økt ledighet.

Utenom ingeniør- og ikt-fag er det meglere og konsulenter og personer med bakgrunn fra industriarbeid som har den største økningen i ledigheten, med henholdsvis 18 og 15 prosent.

Dette er også yrkesgrupper som er påvirket av situasjonen i oljebransjen.

Arbeidsledigheten er høyest for bygge- og anleggsarbeidere og for industriarbeidere. Blant disse ligger ledigheten på henholdsvis 5,0 og 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten er lavest innen undervisning og akademiske yrker, med henholdsvis 0,7 og 0,9 prosent av arbeidsstyrken.

Reviderte apriltall

Ifølge nyhetstjenesten TDN Finans, var det fredag ekstra stor usikkerhet rundt tallene for norsk registrert arbeidsledighet i mai.

Usikkerheten skyldtes at NAV torsdag sendte ut en melding om at tallene fra april viste for høy arbeidsledighet. Før meldingen anslo DNB en nedgang på to tideler til 2,8 prosent.

Arbeidssøkere sender regelmessig meldekort hvor de svarer på om de fortsatt er arbeidsledige. Ved påske gis det normalt utsatt frist for innsending av meldekort.

Etter påske i år ble noen arbeidssøkere ved en feil ikke utmeldt fra arbeidssøkerregisteret og dermed stående som registrert arbeidsledige inntil tre uker for lenge.

Dette medfører at statistikk over antall registrert helt arbeidsledige for april 2015 var for høyt.

Feilen påvirker ikke statistikk for tidligere måneder.

 

Les også: Kjøper direktørbolig til 30 mill.

Soros advarer om mulig 3. verdenskrig

Oljeanalytiker: Dette er oljebransjens største trussel

Asia i dag: Silicon Valley skjønner ikke Kina(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.