DN skrev tirsdag at arbeidstagerorganisasjonen Econa vil fjerne ekstra feriedager for de over 60 år fra ferieloven.

Flere har siden debattert seniorrettighetene, og en undersøkelse viser at dette er aldersgrensen arbeidsgivere ikke helt liker.

Tviler på effekten av aldersgrense

1. juli heves aldersgrensen for å stå i arbeid fra 70 til 72 år.

Arbeidsrettsadvokat Anniken Astrup i advokatfirmaet Føyen Torkildsen tviler på at ny aldersgrense alene vil hjelpe seniorene på arbeidsmarkedet.
Arbeidsrettsadvokat Anniken Astrup i advokatfirmaet Føyen Torkildsen tviler på at ny aldersgrense alene vil hjelpe seniorene på arbeidsmarkedet.
Arbeidsrettsadvokat Anniken Astrup i Føyen Torkildsen tviler på at ny aldersgrense alene vil hjelpe seniorene på arbeidsmarkedet.

- Regjeringen har gjennom å heve den alminnelige aldersgrensen til 72 år gitt et tydelig signal på at man ønsker at arbeidstakere jobbe lengre og at eldre arbeidstakere har en verdi

- Samtidig ser man i rettspraksis på erstatningsnivået i nedbemannings- og oppsigelsessaker at det blir tillagt vekt at eldre arbeidstakere ofte vil ha vanskeligheter med å få seg nytt arbeid. Dette ser vi også ved inngåelse av sluttavtaler i form av at kompensasjonen for å inngå en minnelig avtale og derigjennom fraskrive seg stillingsvernet ofte er høyere. Arbeidstakere over 60 er dyre arbeidstakere i den forstand at de normalt vil ha høy lønn. De vil også kunne ha krav på redusert arbeidstid og tilrettelegging, sier hun.

- Hva kan man gjøre for å få dem til å stå jobb lenger?

-  Det viktigste virkemiddelet man har, for både for seniorene og arbeidsgivere, er økt fokus på kompetansesikring-, vedlikehold og læring, sier Astrup.

Les også: Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker

Vurderer rettighetene

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) sier regjeringen nå skal nedsette et utvalg som skal se på potensielle tilpasninger i arbeidslivet.

- Ulike sider rundt eldre i arbeidslivet vil her være et tema. Det er viktig å ha en god dialog med partene rundt slike spørsmål, sier han.

Eriksson vil ikke utdype om ekstra ferieuke vil være blant det utvalget skal diskutere.

Arbeidslivsforsker Knut Røed sier i torsdagens DN at den ekstra ferieuken idag blir sett på som et rent gode.

Han mener i likhet med Econa at småbarnsforeldrene kan ha mer bruk for den.

Les også: Vil fjerne ferieuke for 60-åringer dnPlus

- Viktig med høy arbeidsinnsats

Regjeringen har fremdeles som mål å øke aldergrensen ytterligere, til 75 år, og Eriksson mener politikerne gjør det som skal til for å få ansatte til å stå lenger i jobb.

- Regjeringen ønsker å legge til rette for at eldre skal stå lenger i arbeidslivet. Et viktig overordnet mål er å skape et arbeidsliv for alle, der seniorer ikke diskrimineres. Høy arbeidsinnsats er viktig for samfunnet, blant annet fordi det bidrar til økonomisk vekst og å finansiere offentlig sektors utgifter. For den enkelte gir arbeid inntekter, og arbeidsplassen er en viktig sosial arena, sier han.

Les også: Adecco mottar aldersbestillinger

- Ikke mindre endringsvillige

Eldre arbeidstakere er ifølge Eriksson hverken mindre motiverte og endringsvillige enn de yngre.

- Noen mener en heving av aldersgrensen kan gjøre arbeidsgivere mer tilbakeholdne med å ansette eldre. Dette var naturligvis et av mange forhold man så på i forbindelse med heving av aldersgrensene. Ved fremleggingen av lovforslaget viste vi imidlertid til at det ikke er forskningsmessig grunnlag for synspunkter om at eldre arbeidstakere er mindre motiverte, mindre endringsvillige eller mindre lojale. Arbeidsmiljøloven bør bidra til å bekjempe oppfatningen om at personer over 70 år generelt er mindre arbeidsføre enn befolkningen ellers. Vi mener at en heving av aldersgrensen vil gi en viktig signaleffekt som kan bidra til å øke eldres yrkesdeltakelse i et lengre perspektiv. Aldersdiskriminering er også uttrykkelig forbudt i arbeidsmiljøloven, sier Eriksson.

Les også: Åpner for å fjerne aldersgrensen i arbeidslivet

Vil ikke gi fra seg den ekstra ferieuken

- Den ekstra ferieuken blir sett på som et rent gode

- Du kan ikke bestille alder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.