Epostene som Dagbladet har fått innsyn i avslører misnøye i FLO over beslutningen om å oppheve utestengelsen av Kongsberg-firmaet AS Roger Jensen Trading Co Ltd. fra Forsvarets auksjoner.

Det var FLO som i august 2013 ga beskjed om at firmaet ikke lenger var ønsket på Forsvarets auksjoner. Ifølge Dagbladet viser en FN-rapport at Roger Jensen er en hovedmann i skjult eksport av tidligere militære lastebiler til regimet i Eritrea. FN vurderte eksporten som et brudd mot våpenembargoen som Sikkerhetsrådet har vedtatt.

FLO stengte firmaet ute fra auksjonene etter at de ble kjent med eksporten, men Forsvarsdepartementet kom ifjor frem til at det ikke fantes hjemmel for en slik utestengning.

Kontroversielt

Epostene som Dagbladet omtaler viser at håndteringen av saken har vært svært kontroversiell i Forsvaret, og at det var liten forståelse for pålegget fra departementet om likevel ikke å utestenge Kongsberg-firmaet fra auksjonene.

Departementet svarer på kritikken fra FLO med å påpeke at Jensen ikke er dømt for noe og skal behandles som uskyldig.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går nå nøye gjennom denne saken og ser den i sammenheng med kontrollsaken om de såkalte Nigeria-båtene - de tidligere norske krigsfartøyene som havnet hos den nigerianske krigsherren og piraten Government «Tompolo» Ekpemupolo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.