Handelsbanken Capital Markets mener at «haukene i Norges Bank» fredag fikk kjærkomne argumenter for å la være å kutte nøkkelrenten 18. juni.

Bankens analytikere viser i sin morgenrapport til de overraskende sterke detaljomsetnings- og sysselsettingstallene, men trekker frem andre, langt svakere data, og fremholder at Norges Bank vil måtte se på helhetsbildet.

Sentralbanken ventes å få et slikt klarere bilde fra det regionale nettverket for andre kvartal, som offentliggjøre fredag.

Fredag kommer også industriproduksjonstall for april. Etter hoppet på 3,2 prosent fra februar til mars venter Handelsbanken et fall tilbake, om enn ikke like stort, på 1,7 prosent.

Onsdag kommer boligprisstatistikk for mai fra Eiendom

Norge, og torsdag offentliggjør SSB nye makroprognoser.

I dag kommer tall for kredittvekst fra innenlandske kilder i april. Ifølge morgenrapporten ventes uendret vekstrate på 5,8 prosent år/år for totalen. I de underliggende tallene ventes en liten oppgang i foretakenes opplåningsvekst, men uendret på 6,4 prosent for husholdningene.

Nordea Markets sier i sin morgenrapport at rentebeslutningen på junimøtet, etter de sterke detaljhandels- og arbeidsmarkedstallene fredag, ikke lenger helt opplagt.

«Fredagens rapport fra Norges Banks Regionale nettverk for andre kvartal er dermed blitt enda mer interessant. Er farten i norsk økonomi vesentlig høyere enn Norges Bank tror? Vi tror ikke det og regner med at rapporten vil indikere vekst i nærheten av Norges Banks anslag på 0,3 prosent k/k i andre kvartal», skriver Nordea.

Bankens analytikere sier at tidligere ville ha sagt at sterke nettverkstall ikke ville være nok til å forhindre et rentekutt i juni, men at de etter fredagens tall ikke er fullt så skråsikre lenger.

Nordea Markets fremholder at Hellas antakelig kommer til å ta overskriftene også denne uken.

«Hellas skal betale IMF 300 millioner euro fredag, og det sies at denne uken må en avtale komme på plass for å unngå mislighold. Det har vi for så vidt hørt før. Uansett, det vi har hørt over helgen tyder ikke på noen snarlig avtale», heter det i morgenrapporten.

Kronen er mandag morgen styrket med vel én øre mot euro, til 8,5347, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med i overkant av én øre til 7,7863.

Euro er i morgentimene litt svekket mot dollar til 1,0963 dollar, etter å ha sluttet på 1,0987 dollar fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,488 prosent, mot 1,544 prosent torsdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.