Regjeringspartiene vil også i neste års ­statsbudsjett være langt unna å innfri ­løftet om å fjerne ­formuesskatten. Som DN tidligere har skrevet, er det ikke engang aktuelt å fortsette kuttene i skattesatsen i samme takt som regjeringen gjorde i ­statsbudsjettet for i år, ifølge ­kilder.

Det gjør finansmann og investor Christen Sveaas provosert. Han understreker at han ikke tenker på sin egen lommebok når han anbefaler nye skattekutt.

– Ikke skal jeg flytte og ikke har jeg arvinger, så jeg har tenkt å bruke opp pengene, uansett. Derfor lever jeg godt med formuesskatten, men jeg synes ikke den er riktigere av de grunnene, sier Sveaas.

Sveaas hadde i 2013 en ligningsformue på 655,7 millioner kroner. Hans reelle formue er betydelig høyere.

Han mener formuesskatten må fjernes for å bedre rammevilkårene for norsk næringsliv.

– Vi må få fart i satsing og nyinvesteringer. Slipp de kreative småkapitalistene løs, sier han.

Mister troverdighet

Hva som gjør at Sveaas ikke er bekymret for egen skatt, vil han ikke ut med.

– Kan du utdype hva du vil bruke pengene på? Vin, opplevelser og kunst?

– Hehe, nei det har jeg ikke tenkt å utdype, svarer han.

Men han mener regjeringen risikerer å miste troverdighet.

– Regjeringspartiene har gått til valg på å fjerne formues­skatten, og har sammen med ­Venstre og KrF fått flertall blant folket. Tar de ikke vekk formuesskatten denne gang heller, mister de mye ­troverdighet. Formuesskatten er vel mindre enn én ­promille av statsinntektene, og har ingen reelle fordelings­politiske konsekvenser. Men det er jo ikke lett å argumentere for at de som har mye, ikke skal betale noe for at de har mye, sier Sveaas.

I 2013 ga han 2,5 millioner kroner i valgkampstøtte til Høyre. Sveaas topper også listen over Frps private pengegivere, med valgkampbidrag på 1,5 millioner kroner i 2013.

Sperregrensen

Regjeringen fikk ifjor kuttet satsen for formuesskatten med 0,15 prosentpoeng til 0,85 prosent etter forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Hvilke forventninger har du til neste års budsjett når det gjelder formuesskatten?

– Venstre har også gått til valg på å fjerne formuesskatten, så de burde også holde seg til det de har lovet sine velgere, ellers risikerer de å komme under sperregrensen, sier Sveaas, som også har gitt store summer i valgkampbidrag til Venstre.

– Hvorfor tror du det er så vanskelig å fjerne formuesskatten?

– Det er meget vanskelig å vinne en debatt i norsk presse om formuesskatten, et flertall av landets journalister er jo rødgrønne. I tillegg kommer opposisjonen til stadighet med tullete skremsler om at velferdssamfunnet er truet dersom det innføres nye skattekutt, sier Sveaas.

Etterlyser handlekraft

Én av grunnene til at hele skatteprofilen er ekstra komplisert å bli enige om i år, er at regjeringen må bestemme seg for hvilke konsekvenser Scheel-utvalgets innstilling skal få. Det sentrale grepet i forslaget fra Scheelutvalget er å redusere skattesatsen på alminnelig inntekt fra 27 til 20 prosent for både selskaper og personer.

– Er du enig i dette?

– Jeg vil heller betale skatt på inntekt enn på formue. Formuesskatten må man jo betale også når formuen ikke kaster av seg og det skjer jo ganske ofte, da. Det er selvfølgelig vanskelig å ha et høyere inntektsskattenivå for bedrifter i Norge enn man har i utlandet, men det er jo nesten ingen land som har formuesskatt lenger, det er vel bare tre-fire stykker, sier Sveaas, og fortsetter:

– Jeg synes Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande burde vise mer handlekraft. Scheel-utvalget har tatt meget kompliserte forutsetninger for sine konklusjoner og viser til at formuesskatten har mange negative sider også. Alle synes å være enige om at arbeidende kapital ikke skal formuesbeskattes, men dette er særdeles komplisert å få til, derfor er en avskaffelse av hele formuesskatten å foretrekke, akkurat slik det er hos våre naboer og viktigste handelspartnere. I dag er formuesskatten en straff for norske bedrifts- og kapitaleiere som utlendingene slipper unna, sier Sveaas.

Les også:

Bjørnstads datamaskin blinker: - Håper det ikke er en boligboble

Se video med Sveaas: - Det er ingen lønnsomhet i denne bransjen for tiden

- Det er ingen lønnsomhet i denne bransjen for tiden
Nå forbereder forretningsmannen Christen Sveaas seg på å legge båter i opplag som følge av oljesmellen.
01:42
Publisert:
 

Se video: Svevesykkel!

Dette er kanskje svaret når elsykkel går for tregt?
Det amerikanske forsvaret satser i hvert fall på denne «svevesykkelen».
00:40
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.