NATO-landene vedtok på toppmøtet i Wales i fjor høst at de skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2024. I et lengre intervju med Forsvarets forum utdyper Solberg sin holdning til dette målet for budsjettbevilgninger til forsvar.

– Hvis jeg får lov til å si det sånn: Jeg synes prosentmål er tull, sier Solberg til magasinet, som publiseres fredag ettermiddag.

Statsministeren viser til at prosentmål er avhengig av både tellere og nevnere, og at nevneren blir mindre i land uten vekst.

Det innebærer i praksis at det er vanskeligere for land som vokser økonomisk å nå et prosentmål, enn det er for land hvor økonomien krymper, mener hun.

– Ikke mål i seg selv

– Det er ikke et mål i seg selv å nå 2 prosent. Målet må være mest mulig forsvarsevne. Om vi når 2 prosent, avhenger av hvor mye norsk økonomi vokser. Det er ikke umulig, men jeg er mer opptatt av å måle hver krone ut ifra hvor fornuftig den blir brukt, sier Solberg til Forsvarets forum.

– Hvis vi setter oss prosentmål, er det fort gjort at det slakkes på områder som omstilling og endring. Det mener jeg vil være helt feil. Da får vi i alle fall ikke mer forsvarsevne, understreker statsministeren.

Også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har vært inne på at NATOs mål foreløpig er utenfor rekkevidde for Norge.

– Å oppnå en situasjon der Norge bruker 2 prosent av BNP på forsvar, vil være svært krevende på kort sikt, erkjente Søreide i et svar til Stortinget i april.

– Fullt mulig

Norge brukte i fjor rundt 1,5 prosent av BNP på forsvar. I år foreslår regjeringen å styrke budsjettet med i overkant av 1,4 milliarder kroner. Likevel kommer prosentandelen bare opp til rundt 1,6.

Men målsettingen «om å bevege seg i retning av 2 prosent» innenfor en tiårsperiode ligger fast.

På et tidspunkt hvor NATO møter store utfordringer både i øst og sør, har generalsekretær Jens Stoltenberg gang på gang understreket at medlemslandene, spesielt i Europa, må bevilge mer penger til forsvar.

Budskapet ble fremført med stor tyngde under hans besøk i Norge nylig.

– Er det politisk vilje, er det økonomisk rom. Men da må det prioriteres, sa Stoltenberg.

– Sammenlignet med andre store satsinger vi har gjennomført i Norge, er det å nå 2 prosent fullt mulig, la han til.

Les også: Asia i dag: Mot børskrakk i Kina – festen fortsetter

– Har tenkt å bruke opp pengene, uansett

Se DNtv: Slik er Oslos badevann - på bunnen

Slik er Oslos badevann - på bunnen
Hva skjuler seg her?
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.