Fremskrittspartiet gjør i DNs partibarometer for juni sin beste måling siden juli 2013. Etter en tung start på året, får partiet nå et signifikant oppsving på fem prosentpoeng siden mai, og lander på 16,4 prosent. Det er 0,1 prosentpoeng mer enn valgresultatet i 2013.

– Vi er inn i en veldig god trend, med oppgang på alle meningsmålinger, nasjonalt og lokalt. Det er utrolig inspirerende når vi er på vei inn i kommunevalgkampen, sier Siv Jensen, som er på valgcamp i Kristiansand.

Hun forklarer deler av oppgangen med den vanskelige debatten rundt Syria-flyktningene.

– Det handler om at vi har hatt en tydelig stemme i diskusjonen om å ta imot 8000 Syria-flyktninger. Fremskrittspartiet har stått oppreist og alene om å mene at vi skal hjelpe folk i nærområdet.

Opp på Syria-debatt

Hun mener de andre partiene undervurderer engasjementet hos det norske folk.

– Alle ser at denne saken ikke er over med det vedtaket Stortinget har gjort. Denne saken er også opp til kommunene, og derfor er det en viktig sak i valgkampen. Nå kan folk sette sammen kommunestyret sitt og være med å påvirke mottaket av flyktninger i kommunene sine. Jo sterkere Frp blir, jo strengere blir det, sier Jensen.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener Syria-debatten har løftet Frp.

– Antageligvis skyldes fremgangen Syria-konflikten. Befolkningen er vesentlig mer skeptisk til å ta imot flyktninger enn hva den politiske eliten er. Mange flere er enige med Frp i denne saken enn i noen annen sak. Derfor gir mange sin stemme til Frp, sier forskeren.

Han gir Jensen rett i at Syria-saken kan løfte Fremskrittspartiet over tid.

– Saken vil komme opp igjen i flere runder, for eksempel når man skal begynne å ta imot disse flyktningene. Da kan Frp gå frem på nytt, sier han.

Forskeren mener at Frp på kort sikt tjente på å bryte forhandlingene om saken – men poengterer at det kan koste over tid.

– Syria-saken er en av de sakene som sliter mye på regjeringssamarbeidet, sier han.

«Bare tull»

Den beskrivelsen vil ikke Jensen være med på.

– Jeg er ikke enig i at det er mye som sliter på regjeringen. Regjeringen har godt samarbeid, og i spørsmålet om mottak av flyktninger fra Syria, sa regjeringen sitt i revidert, og det var å hjelpe flere i nærområdene, sier Jensen.

– Trine Skei Grande har denne uken beskrevet et todelt Frp, med bedre samarbeid med regjeringen, men vanskeligere samarbeid i Stortinget. Er det en bevisst strategi?

– Det er bare tull. Det er ikke to Frp. Det er ett Frp. Om de ikke klarer å forholde seg til Frps stortingsrepresentanter, så har de et problem, sier Jensen.

Ap faller

Valgforsker Jenssen mener Arbeiderpartiet faller på samme sak som løfter Frp.

– Jeg tror jeg sa det da Ap vedtok kravet om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger, at dette kommer de til å få svi for. Det kan godt hende Ap lærer av det som skjedde nå, men det vil vise seg, sier Todal Jenssen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.