FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer. Det samme gjør FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål, Gordon Brown samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land. Fra Norge stiller kronprinsen, statsministeren og utenriksministeren.

Og onsdag ble det kjent at også verdens trolig best kjente talsperson for barns rett til utdanning – Malala Yousafzai (17) – kommer.

– Jeg er veldig glad for at Malala vil delta, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

– Viktig stemme

Malala Yousafzai mottok i fjor Nobels fredspris for sin kamp for at jenter skal få gå på skolen. Utenriksminister Børge Brende (H) er glad for å få henne med på konferansen.

– Hun er et ansikt for alle de barn som har havnet i en situasjon hvor kanskje det farligste stedet du kan være på, er skolen. Spesielt når du er jente i et krig- og konfliktområde, sier Brende til NTB.

Snart myndig

Konferansen finner sted en ukes tid før Malala fyller 18 år. Brende påpeker at hennes budskap bærer en ekstra tyngde med bakgrunnen hun har. Som 15-åring ble hun skutt i hodet av Taliban da hun satt på skolebussen hjemme i Swat-dalen i Pakistan.

– Hun er en sterk stemme i alt som er viktig ved denne konferansen. Hun er en påminnelse om hva som står på spill hvis vi ikke lykkes med å løfte satsing på utdanning. Vi risikerer å tape generasjoner av barn, sier han.

Selv om flere barn går på skole i dag enn tidligere, har finansieringen på verdensbasis falt og deretter stagner de siste årene. Kvaliteten på undervisningen er mange steder så dårlig at 250 millioner barn på fjerdeklassenivå verken kan lese eller skrive.

Brende mener utdanning har havnet i skyggen av andre mål, som helse, klima og fornybar energi. Han håper Oslo-konferansen vil bli et vendepunkt, men foreløpig mangler det konkrete målsettinger for hva man håper å oppnå.

– Det at vi i det hele tatt har fått i gang en global konferanse, med den typen deltakelse, innebærer at vi har løftet utdanning, sier Brende.

Jenter dropper ut

Et av temaene på toppmøtet mandag og tirsdag er hvordan man skal sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, noe som er et stort problem i mange fattige land. Det er i dag 58 millioner barn som ikke får gå på grunnskole, og av disse er 31 millioner jenter.

– Det er et skremmende høyt tall, et uakseptabelt tall. Dette må vi snu, sier Brende.

I mange land faller jenter fra tidligere i utdanningsløpet enn gutter. Bare 60 prosent av alle land har klart å nå tusenårsmålet om at like mange jenter og gutter skal få grunnutdanning. For videregående skole er det bare 38 prosent som når målet.

 

Les også: EU-kreditor mener Hellas er konkurs

Toppsjef i verdens største bilprodusent går av etter arrestasjon

Slik smaker 100 poeng

 

Se også:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkledet:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.